Po Champs-Elysées mašírovaly tisíce vojáků i bosí Maorové

Za mimořádných bezpečnostních opatření proběhla v centru Paříže tradiční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku k výročí dobytí Bastily. Čestnými hosty přehlídky na třídě Champs-Elysées byli Australané a Novozélanďané. Největší pozornost si vysloužila šestice maorských bojovníků, která defilovala v tradičních suknicích, s pomalovanými tvářemi a naboso.

Maorští bojovníci na Champs-Elysées
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Francie pozvala na přehlídku 140 Australanů a 85 Novozélanďanů na upomínku bitvy na Sommě, jíž se v roce 1916 po boku Francouzů jejich předci zúčastnili.

Přehlídce byl přítomen také prezident Francois Hollande, novozélandský premiér John Key a americký ministr zahraničí John Kerry.

Bez komentáře: Vojenská přehlídka k výročí pádu Bastily (zdroj: ČT24)

Kvůli zvýšené teroristické hrozbě se akce konala za mimořádných bezpečnostních opatření. Na její účastníky i hosty z celého světa dohlíželo přes 11 000 policistů a u vstupů na bulvár Champs-Elysées se prováděly tělesné prohlídky. V odpadových koších skončily lahve s vodou i deštníky, s nimiž byl vstup do prostoru přehlídky zakázán.

Defilé se zúčastnilo více než 3200 vojáků, členové rozvědek nebo celníci, dále bojová letadla Rafale, vrtulníky a obrněné vozy.