Na Kubu doléhá krize ve Venezuele. Připravme se na těžké časy, varoval Castro

Kubánský prezident Raúl Castro v pátek připustil, že ekonomická krize ve Venezuele má nepříznivé dopady na kubánskou ekonomiku. Podle ministra hospodářství Marina Murilla vláda drasticky sníží dodávky elektřiny, dovozy a investice a omezí spotřebu paliv o 28 procent. Kubánci se podle Castra mají připravit na těžké časy.

Kubánský prezident Castro bije na poplach. Zemi opět čeká utahování opasků. Důvodem je ekonomická krize ve Venezuele, která je klíčovým spojencem a hlavním obchodním partnerem Kuby. „Je potřeba snížit všechny výdaje, které nejsou nezbytně nutné,“ uvedl kubánský prezident Raúl Castro.

Ministr Murillo řekl, že Kuba letos sníží dovoz o 15 procent, pozastaví 17 procent plánovaných investic a dovozy na úvěr budou přísně regulované. Sníží se i dodávky elektrické energie.

Castrovo varování přichází v době, kdy jsou očekávání Kubánců vzhledem k oteplení ve vztazích se Spojenými státy vysoká. Jenže ekonomika zpomaluje. „V prvním pololetí se hrubý domácí produkt zvýšil o jedno procento. Tedy o polovinu méně, než jsme očekávali,“ uvedl Castro.

Výpadky elektřiny i nedostatek benzínu. Kubánci se obávají krize (zdroj: ČT24)

Benzín dochází, výpadky proudu jsou na denním pořádku

Dodávky pohonných hmot z Venezuely klesly podle agentury Reuters v letošním prvním pololetí meziročně o 40 procent. Na čerpacích stanicích už dochází benzín. „Ano, v poslední době máme problémy s benzínem. Na mnoha místech není k dostání,“ říká taxikář Tomás García.

A podobně jako ve Venezuele i kubánské úřady omezují pracovní dobu, kina snižují počet filmových projekcí a výpadky proudu jsou  v zemi na denním pořádku.

„Dělám si starosti. Představte si, že zůstaneme bez elektriky. To se zase vrátíme tam, kde jsme byli?“ říká obyvatelka Kuby Minerva Berríaová. Lidé se bojí zejména opakování situace z 90. let, kdy se zhroutil tehdy největší kubánský spojenec Sovětský svaz a následně celá kubánská ekonomika.

Ekonomické vyhlídky se kvůli nižším cenám komodit zhoršily napříč Latinskou Amerikou. Co se týká kubánského vývozu, nejvíce pokles cen pocítil vývoz niklu, ropných produktů a cukru.