Výbor Kongresu kritizuje Clintonovou za laxnost při incidentu v Benghází

Kongresový vyšetřovací tým vedený republikány obvinil demokratickou kandidátku na prezidentský úřad Hillary Clintonovou, že jako ministryně zahraničí nedokázala v roce 2012 ochránit životy Američanů, kteří se v libyjském Benghází stali obětí útoku extremistů. V osmisetstránkové zprávě se píše, že Clintonová „ostudně“ ignorovala kongresové vyšetřovatele.

Útok ozbrojenců na konzulát v Benghází stál život čtyři Američany včetně velvyslance Chrise Stevense. Na americkou vládu se poté snesla kritika, že věděla o varování před případným útokem, ovšem neučinila nic, aby zajistila bezpečí pro své občany.

Clintonová byla ministryní zahraničí v letech 2009 až 2013. Incident v Benghází je vedle aféry s používáním soukromého e-mailu v úřadě ministryně hlavní náplní republikánské kritiky namířené vůči Clintonové. Ta jakoukoli vinu popírá.

Vojáci libyjské armády hlídkují před velitelstvím jedné z vyhnaných milic v Benghází
Zdroj: EPA/STR/ISIFA

Podle mluvčího bývalé ministryně Briana Fallona je zpráva republikánů politickou mstou a pokusem poškodit prezidentskou kampaň Clintonové. „Hlavním cílem kongresové komise je zpolitizovat smrt čtyř statečných Američanů, zaútočit na vládu Baracka Obamy a poškodit kampaň Hillary Clintonové,“ uvedl v prohlášení Fallon.

Podle Treye Gowdyho, republikánského šéfa kongresové komise, vláda události v Benghází podcenila. Jeho tým prý shromáždil nové informace včetně obsahu elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí.

Útok v Benghází
Zdroj: ČT24

Demokratičtí poslanci Kongresu vydali ještě před republikány svou vlastní zprávu, podle níž je vyšetřování řízené republikány „nafouklou konspirační teorií a opakováním dávno vyvrácených tvrzení“.

Práce komise prý stála daňové poplatníky přes sedm milionů dolarů. Trvalo 782 dnů, tedy déle, než kongresové šetření útoku japonské armády na Pearl Harbor v roce 1941, atentátu na prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963 nebo tragických následků hurikánu Katrina v roce 2005, uvádí se v informaci demokratických poslanců.