Obama zrušil embargo na prodej zbraní do Vietnamu

Prezident Barack Obama oznámil zrušení embarga na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Právě k tomuto tématu se upínala největší pozornost z jeho programu v zemi. Obama je ve Vietnamu na návštěvě jako třetí prezident USA od konce vietnamské války v polovině 70. let.

Prodej amerických zbraní Vietnamu bude Washington posuzovat případ od případu, nebude ale už platit plošný zákaz vycházející z ideologických sporů mezi oběma zeměmi, uvedl Obama. Jednotlivé prodeje podle něj budou záviset na tom, jak Vietnam bude plnit své závazky o dodržování lidských práv.

„Respektujeme suverenitu a svobodu Vietnamu stejně jako každé jiné země. Zároveň se ale budeme vyslovovat pro dodržování lidských práv, pokud to nebude samozřejmé, včetně svobody slova i náboženství. Věříme, že s těmito svobodami může být země jen silnější,“ uvedl Obama v Hanoji.

„Zbrojní embargo bylo posledním pozůstatkem studené války a jeho odstraněním Spojené státy ukazují, jak důležité je pro ně partnerství se spojenci v Pacifiku,“ říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová s tím, že se nedají očekávat velké nákupy zbraní a že Vietnam bude mít pouze přístup k výzbroji, kterou potřebuje k sebeobraně.

Američtí poslanci se snažili prezidenta přesvědčit, aby před zrušením embarga požadoval výraznější dodržování lidských práv ve Vietnamu. Tamní komunistická vláda podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch omezuje svobodu slova, shromažďování a vyznání a uvěznila desítky politických aktivistů a bloggerů. 

Krok není namířený proti Číně, ujistil Obama

Washington částečně zbrojní embargo zrušil už v roce 2014, ale Vietnam si přál další uvolnění. Odůvodňoval to tím, že je nucen čelit územním nárokům Číny. Podle Obamy rozhodnutí o zrušení embarga není namířeno proti Číně, ale má dokončit dlouhý proces normalizace vztahů mezi Spojenými státy a Vietnamem.

Je zcela nabíledni, ačkoli to prezident Obama popírá, že toto je gesto zamířené proti rozpínavosti Číny v regionu. Několik menších zemí v okolí Číny, patří mezi ně i Vietnam, se čínské rozpínavosti stále více obává a v zákulisí lobbuje Spojené státy za to, aby měly v regionu daleko důraznější zahraniční politiku.
Tomáš Klvaňa
komentátor a publicista

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na dotaz týkající se zrušení embarga uvedla, že Čína doufá, že rozvíjející se vztahy mezi USA a Vietnamem budou přispívat k posílení míru a stability v regionu.

Kolona s Obamou přijíždí na uvítací ceremoniál k prezidentskému paláci v Hanoji
Zdroj: Reuters

Obama se také setkal s prezidentem Tran Dai Quangem a oba se zúčastnili podpisu několika obchodních smluv mezi americkými a vietnamskými podniky. Podle Bílého domu je hodnota kontraktů více než 16 miliard dolarů (385 miliard korun).

Cílem Obamovy týdenní asijské cesty je posílit ekonomické a bezpečnostní vztahy. Ve středu odletí do Japonska, kde chce jako první prezident USA navštívit Hirošimu. Bílý dům uvedl, že se prezident nechystá u památníku vystoupit s oficiálním projevem, ale pronese pouze několik krátkých poznámek. Podle amerických médií se ale zřejmě nedá čekat, že by americký atomový útok ze srpna 1945 odsoudil.