Mezinárodní koalici se podařilo zabít vůdce IS v irácké provincii Anbár

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy zabila při jednom z náletů vůdce Islámského státu (IS) v provincii Anbár abú Vahíba, oznámil Pentagon. O smrti tohoto radikála se mluvilo již letos v únoru, kdy měl zahynout po leteckém útoku u iráckého města Hít. Tato informace se ale nepotvrdila.

K útoku mělo dojít v pátek 6. května u iráckého města Rutba. Kromě Vahíba zahynuli i další tři členové IS. „V současné době je nebezpečné být vůdcem Islámského státu v Iráku a Sýrii,“ konstatoval mluvčí amerického ministerstva obrany Peter Cook.

Mezinárodní koalice v čele s USA provádí letecké údery na IS v Iráku od roku 2014, kdy radikálové dobyli velkou část území.

Podle Cooka byl abú Vahíb dříve členem Al-Káidy v Iráku. Kvůli členství v této teroristické organizaci byl již v roce 2006 americkými jednotkami zatčen. V roce 2009 byl odsouzen k trestu smrti a převezen do ústřední věznice v Tikrítu.

O tři roky později radikálové z IS na vězení v Tikrítu zaútočili a pomohli tak k útěku více než stovce svých příznivců. Poté se abú Vahíb, vlastním jménem Vahíb Fahdáví Dulajmí, stal šéfem islamistů z IS v provincii Anbár.