Kanada chce v příštím roce povolit rekreační užívání marihuany

Kanada bude na jaře příštího roku legalizovat „rekreační“ užívání marihuany. Potvrzuje se tak slib premiéra Justina Trudeaua z loňské volební kampaně. Kanada se připojí k několika státům sousedních USA, kde je omezené užívání marihuany od loňska legální.

Kanadské úřady podle Philpottové zajistí, aby se droga nedostala do rukou dětí a překupníků. Používání marihuany k lékařským účelům už kanadské zákony povolují. Předpokládá se, že na legalizaci marihuany vydělají producentské firmy, jejichž akcie po oznámení Philpottové vzrostly. Vláda ale dosud neoznámila své plány na povolené limity a distribuční schéma.

Pokud Trudeau svůj závazek splní, mohla by Kanada ročně získat na daních až pět miliard kanadských dolarů (asi 89 miliard Kč). S odkazem na studii společnosti CIBC World Markets o tom informoval kanadský deník The Globe and Mail.

Zastánci legalizace marihuany
Zdroj: Reuters

Liberální kanadský premiér o přípravě zákonných opatření, která by legalizovala a regulovala užívání marihuany, hovořil už krátce po svém loňském nástupu do úřadu. Pokud se návrhy podaří realizovat, stane se Kanada první zemí ze skupiny vyspělých ekonomik G7, která na celostátní úrovni užívání konopí dekriminalizuje.

Studie CIBC je založena na odhadech počtu uživatelů a na vývoji v oblastech, kde už je marihuana legální – například v amerických státech Colorado a Washington. Nebere ale v potaz drogovou turistiku a upozorňuje rovněž na to, že neumí odhadnout, jak velká část marihuany se i po případné legalizaci bude v Kanadě dál distribuovat nelegálními kanály – tedy mimo licencované obchody, a tím i mimo dohled daňových úřadů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zatím není jasné, v jakém časovém horizontu Kanada zákony legalizující konopí přijme. Už jedna z dřívějších liberálních vlád se v roce 2004 pokusila dekriminalizovat konzumaci konopí, ale nakonec od záměru upustila.

Užívání marihuany pro léčebné účely umožňuje 23 států USA společně s oblastí hlavního města Washingtonu. Rekreační užívání umožňují čtyři americké státy a metropole Washington. Americký federální zákon nicméně marihuanu nadále označuje jako nelegální narkotikum.

  • Na mezinárodní úrovni byl obchod s marihuanou a hašišem poprvé omezen revizí Mezinárodní konvence o opiu z roku 1925 (platná od roku 1928). Zpřísnění přinesla Jednotná konvence o omamných látkách z roku 1961 (účinná od roku 1975).
  • V roce 1976 Nizozemsko legalizovalo držení malého množství marihuany, čímž umožnilo zrod slavných coffee shopů – kaváren, v nichž se dají legálně koupit v malém množství lehké drogy. Do Nizozemska to přilákalo mimo jiné řadu turistů. Prodej samotným provozovatelům coffee shopů a pěstování konopí ve velkém jsou ale v zemi nelegální.
  • V roce 2013 schválila Uruguay jako první země světa pěstování, užívání i prodej marihuany. V červenci 2017 se Uruguay také stala první zemí světa, která legalizovala prodej marihuany za jiným než léčebným účelem a umožnila lidem kupovat si až deset gramů týdně na osobu pro volnou konzumaci.
  • V únoru 2015 legalizovala držení a pěstování malého množství marihuany také Jamajka. Na Jamajce se marihuana, která je zde známa pod názvem gandža, odedávna široce používá ke spirituálním účelům a v léčitelství.
  • Ve Spojených státech je na federální úrovni marihuana ilegální. Užívání marihuany i pro rekreační účely bylo povoleno v Coloradu, Oregonu, Washingtonu, Maine, Nevadě, Massachusetts, na Aljašce, v Kalifornii a Vermontu.
  • Ve Španělsku je držení a užívání marihuany na veřejnosti zakázané, ale zákony nepostihují pěstování a užívání drogy pro nekomerční účely, pokud se odehrává v soukromí. Rostliny však nesmí být vidět z veřejně přístupných míst. V zemi také v současnosti funguje asi 500 klubů, které drogu pěstují a nabízejí ji svým členům k užívání.
  • První zemí ze skupiny G7, která povoluje úplnou spotřebu a výrobu konopí, se stává Kanada. Senát v zemi schválil legalizaci používání marihuany pro rekreační účely. Stalo se tak den poté, co podobně hlasovala i dolní komora parlamentu. Zákonodárci tím otevřeli cestu ke svobodné spotřebě a výrobě marihuany.
  • V řadě evropských zemí včetně Česka, Německa, Itálie či Francie byla marihuana legalizována pro lékařské účely. V některých zemích je marihuana ilegální, ale tolerovaná, například v Albánii, Barmě, na Kostarice či v Dánsku. Za drogu údajně není marihuana považována v Severní Koreji, kde se beztrestně kouří.