Obama zpytuje svědomí: Největší chyba? Zásah v Libyi bez dalšího plánu

Barack Obama považuje za svou největší „prezidentskou“ chybu, že mezinárodní společenství nepřipravilo plán na dobu po sesazení autoritářského vůdce Muammara Kaddáfího. Intervenci NATO ale považuje za správnou věc. Šéf Bílého domu to řekl v rozhovoru pro televizi Fox News. Libye po pádu Kaddáfího upadla do chaosu – část země ovládá radikální Islámský stát.

V rámci arabského jara vypukly v únoru 2011 v Libyi mohutné protesty proti dlouholetému autoritářskému režimu. USA, Francie a další země NATO se nakonec rozhodly pomoci civilistům a v létě 2011 v zemi zasáhly.

Obama nyní přiznal, že nemít jasný plán pro přechodné období po pádu Kaddáfího režimu, byla jeho vůbec největší chyba. Kritizoval ale i své spojence – Francii a Británii. Zejména do britského premiéra Davida Camerona se pustil kvůli jeho nečinnosti po intervenci Aliance.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Gary Cameron/Reuters

Poté, co byl libyjský vůdce zajat, brutálně zbit a následně zabit povstaleckými oddíly, si zemi rozdělily milice a postupně vznikla dvě konkurenční mocenská centra - hlavní město Tripolis a podstatnou část západní Libye ovládá islamistická vláda a parlament. Východní část země je pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády vedené Abdalláhem Sáním a podporované parlamentem se sídlem v Tobrúku.

V lednu vznikla nová vláda národní jednoty na základě jednání znepřátelených stran zprostředkovaných OSN. Islamisté se ovšem odmítají vzdát moci v její prospěch.

Chaos v rozvráceném státě Západu nepomáhá i proto, že Libye se stala výchozím bodem pro migranty směřující ze severu Afriky do Evropy.

Úder proti Islámskému státu v Libyii je prý na spadnutí

Část země navíc ovládá Islámský stát. Odhaduje se, že má v Syrtě až pět tisíc bojovníků, mezi nimi stovky Tunisanů, Súdánců, Jemenců a také příznivců nigerijské skupiny Boko Haram. Prošli prý výcvikem a jsou připraveni útočit.

Velitel amerických speciálních jednotek v Africe Donald Bolduc tvrdí, že se v Evropě připravuje koordinovaná akce proti radikálům. Americká armáda, stejně jako Francouzi, už provádí monitorovací lety. Američané už navíc dvakrát podnikli nálety na Islámský stát.

Vláda v Tripolisu prohlásila, že bude jakoukoli intervenci považovat za napadení. Vedení z Tobrúku zase chce, aby operace nebyla zahájena bez předchozí dohody.