Co ukrývá osvobozená Palmýra? Stovky náloží, ale i tvrdé praktiky radikálů

Co zanechali islamisté v Palmýře? (zdroj: ČT24)

V syrské Palmýře sice islamisté vyklidili pole, město ale rozhodně nechtěli odevzdat zadarmo. Armáda i mezinárodní experti se o tom přesvědčují i druhý týden po znovudobytí – dál nacházejí stovky min po celém městě. Kromě nich ukrývá podzemí Palmýry desítky obětí i další doklady tvrdého života pod terorem radikálů.

Pro syrské vojáky i mezinárodní experty to bylo zprvu příjemné překvapení. O dva cenné chrámy se sice nenávratně postaraly nálože a buldozery, většina ostatních památek včetně sbírek tamního muzea jsou ale v lepším stavu, než se čekalo.

Historické skvosty Palmýry ale zůstaly netknuty jen na první pohled. Islamisté si totiž svůj odchod pečlivě připravili – a výsledkem jsou stovky ukrytých min. Jen ruští ženisté jich dosud objevili na 1500 a další zneškodňují jejich syrští kolegové.

Vojáci tak procházejí jeden dům po druhém a nacházejí podomácku vyrobené výbušniny TATP. Stejný typ se Islámskému státu „osvědčil“ při krvavých atentátech v Paříži a Bruselu.

V jiných částech města jsou patrné stopy po bojích – ohořelé vraky aut, převržené cisterny i padlé dráty elektrického vedení. Kdysi obydlené části navíc mnohdy zejí prázdnotou. Během deseti měsíců pod vládou IS řada lidí raději utekla, ti ostatní se museli plně podřídit.

Za nutné úředníky radikálové hledali náhradu ve speciálních náborových centrech. Doklady o své samosprávě se snažili před odchodem zničit, některé dokumenty ale zůstaly. Zápisové formuláře ze soudu například ukazují, že bylo běžné pronajmout si ženu na půl roku za 3 eura. Nejmladší bylo 14 let. Sklepení soudu proměnili islamisté ve vězení. Zadržovaných zde byly stovky, v některých případech i za kouření. Odmítnutí poslušnosti se trestalo smrtí.

Můj syn jim řekl: ‚Vaše nařízení se mě netýkají. Palmýra je moje město.’ Odpověděli mu: ‚Nedopřejeme ti popravu doma.’ Odvezli ho do sousedního města a zastřelili. Ještě si to natočili a dali na internet.
Obyvatel Palmýry

Před začátkem občanské války v Sýrii v roce 2011 navštěvovalo Palmýru přes 150 tisíc turistů ročně. Plány syrských úřadů na obnovu města už ocenil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Jsme povzbuzeni tím, že syrské vládní síly porazily Islámský stát v Palmýře a jsou schopny chránit společné kulturní dědictví. Těší mě také oznámení vlády, že se pokusí památky nejen chránit, ale i zrestaurovat. Doufám, že toho bude schopna,“ podotkl šéf OSN.

  • Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS.
  • Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím.
  • Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.
  • Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.