Papež prohlásí Matku Terezu svatou. Svatořečení proběhne 4. září

Katolická misionářka Matka Tereza, která svůj život věnovala pomoci chudým a nemocným, bude 4. září prohlášena svatou. Oznámil to při setkání s kardinály papež František. Cestu ke svatořečení otevřel papež loni v prosinci, když uznal zázrak připisovaný celosvětově známé řeholnici, která zemřela v roce 1997.

První zázrak připisovaný Matce Tereze je spojený s uzdravením Indky s nádorem v břiše. Blahořečení provedl Jan Pavel II. v říjnu 2003 ve Vatikánu za účasti více než 150 tisíc lidí, katolíků, ale i muslimů.

Druhý ze dvou zázraků, který je podmínkou svatořečení, byl potvrzen komisí expertů v prosinci 2015. Šlo o údajně nevysvětlitelné uzdravení muže v Brazílii v roce 2008, který byl v kómatu kvůli několika zánětům mozku. Vatikán uznal, že pomohla modlitba jeho manželky k Matce Tereze. 

Papež zároveň oznámil termíny kanonizace dalších čtyř budoucích svatých. 5. června mají být svatořečeni římskokatolický kněz a zakladatel Kongregace Mariánských otců Neposkvrněného početí Nejsvětější Panny Marie Stanislaw Papczyński a švédská zdravotní sestra Maria Elizabeth Hesselbladová. 16. října proběhne svatořečení Mexičana Josého Luise Sáncheze del Río, který zemřel mučednickou smrtí, a pak argentinského dominikánského kněze Josého Gabriela del Rosario Brochero.

Studio 6 k procesu svatořečení a osobě Matky Terezy (zdroj: ČT24)

Ze života Matky Terezy

Matka Tereza se narodila jako Agnes Bojaxhiuová 27. srpna 1910 v nynějším hlavním městě Makedonie Skopji. V 18 letech vstoupila v Dublinu do řádu loretánských sester a krátce nato odjela do Indie, kde složila řeholní slib a přijala jméno Tereza.

Aby mohla pomáhat chudým, vymohla si u papeže povolení odejít z kláštera. V roce 1950 jí přišla z Vatikánu odpověď schvalující novou kongregaci sester Matky Terezy, kterou pojmenovala Misionářky lásky. Tento řád, jehož byla Tereza představenou 47 let, má přes 4500 členek ve více než 130 zemích.

V květnu 1990 vznikl první dům Misionářek lásky i v Československu – ve slovenské Čadci. Krátce nato byla otevřena pobočka jejího řádu i v Praze. Československo navštívila Matka Tereza poprvé již v roce 1984, podruhé přijela v roce 1990. Zemřela v roce 1997.