Šťastný den D pro favority: Clintonová a Trump ovládli volební „superúterý“

Papírově nejnapínavější den primárek - nakonec vychází jako předpokládaný scénář. Během tzv. volebního superúterý dominovali republikánský kandidát Donald Trump a Hillary Clintonová z tábora demokratů. Trump zvítězil v sedmi státech stejně jako bývalá ministryně zahraničí. Oba se tak výrazně přiblížili finální nominaci pro listopadové volby.

Jako poslední se spočítaly hlasy republikánů na Aljašce. Ti hlasují rovněž ve státech Colorado, Severní Dakota a Wyoming, o kandidátech se tu ale rozhodne až později.

Excentrický miliardář Trump vyhrál v Georgii, Arkansasu, Alabamě, Massachusetts, Tennessee, Vermontu a Virginii. Pro jeho konkurenta, senátora Teda Cruze, se vyslovil „domácí“ Texas a kromě Aljašky také Oklahoma. Spíše zklamáním jsou zatím dosavadní výsledky pro floridského senátora Marca Rubia, do kterého vkládaly naděje zejména republikánské elity. Voliče ale dokázal dostatečně přesvědčit jen v Minnesotě.

Také u demokratů dospělo superúterý k očekávanému triumfu. Vítězné jméno Clintonové svítí u sedmi států: Georgii, Virginii, Alabamě, Tennessee, Arkansasu, Massachusetts a Texasu. Proti předpokladům se - podobně jako u republikánů - „vzepřely“ státy Oklahoma a Minnesota, a to ve prospěch Bernieho Sanderse. Ten zvítězil ještě v Coloradu a  Vermontu, jehož občany zastupuje v Kongresu.

Výsledky volebního superúterý
Zdroj: NY Times

Hillary Clintonová (DEM): Georgia, Virginie, Alabama, Tennessee, Arkansas, Massachusetts, Texas + Americká Samoa (nezačl. území USA)

Bernie Sanders (DEM): Vermont, Oklahoma, Colorado, Minnesota

Donald Trump (REP): Georgia, Arkansas, Alabama, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginie

Ted Cruz (REP): Texas, Oklahoma, Aljaška

Marco Rubio (REP): Minnesota

Trump po vítězství v několika státech prohlásil, že chce republikány navzdory odporu podstatné části vedení sjednotit. V jistém smyslu se mu to i daří. Například ve státě Virginie mu dalo hlas více než trojnásobek republikánských voličů (998 tisíc) než před čtyřmi lety (265 tisíc). Jde také o více hlasů než kdykoliv v tomto státě od roku 1988.

  • Hillary Clintonová: 453 (1001 celkem)
    Bernie Sanders
    : 284 (371)
    (Pro nominaci je třeba dosáhnout 2383 delegátů)
  • Donald Trump: 203 delegátů (285 celkem)
    Ted Cruz: 144 (161)
    Marco Rubio: 71 (87)
    John Kasich: 19 (25)
    Ben Carson: 3 (8)
    (Pro nominaci je třeba dosáhnout 1237 delegátů) 

V sázce čtvrtina

Při nedávných zastávkách sice kandidáti mohli soupeřit stylově ve stínu lasvegaských kasin a hazardu, ta největší – jednorázová – sázka ale přišla až teď. Celkově sečteno se v úterý rozdělovala celá čtvrtina všech nominačních delegátů. 

Trump i Clintonová už dávají nepřímo najevo své sebevědomí - i tím, že v projevech krátce po zveřejnění prvních odhadů se pustili navzájem do sebe a méně již do svých stranických konkurentů.

„Po celé zemi dnes demokraté hlasovali pro to, abychom strhli zdi a společně byli velicí,“ uvedla Clintonová na shromáždění na Floridě. „Amerika je silná, pokud jsme silní všichni,“ dodala. Cílem podle ní není učinit Ameriku opět velikou, jak to pravidelně na svých akcích požaduje Trump, ale učinit Ameriku opět „celistvou“.

Trump na tiskové konferenci na Floridě, kterou uvedl jeho někdejší republikánský rival Chris Christie, řekl, že se těší na souboj s Hillary Clintonovou o křeslo v Bílém domě. Pogratuloval také svému protivníkovi Cruzovi k vítězství v Texasu a Oklahomě, „senátůrek“ Marco Rubio podle něj ale tuto noc prohrál na plné čáře. Sám sebe miliardář označil za „sjednotitele“, který vždy říkal a bude říkat pravdu.

Ameriku znovu postavíme na nohy. Sledoval jsem projev Hillary, ona mluví o tom, že platy jsou nízké, všude jsou chudí, všechno je chudé… Ale ona byla v politice přece tak dlouho. Pokud s tím nic neudělala doteď, neudělá to ani příští čtyři roky. Bylo by to jen horší a horší… Nepotřebujeme Ameriku jednotnou, ale znovu silnou.
Donald Trump
Máme hodně práce, ale tou prací není Ameriku znovu postavit na nohy. Amerika to nikdy nepotřebovala. Ameriku musíme znovu sjednotit. Musíme posílit tam, kde došlo k újmě, obnovit důvěru a respekt po celé zemi. Možná je neobvyklé tohle od kandidáta slyšet, ale já to budu říkat dál. Amerika dnes potřebuje více lásky a vřelosti.
Hillary Clintonová
Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org