Počet obětí ankarské exploze se blíží třiceti

Nejméně 28 mrtvých si vyžádal výbuch v centru turecké metropole Ankary. Podle úřadů explodoval nastražený vůz s výbušninami. Výbuch nastal nedaleko sídla generálního štábu armády ve chvíli, kdy kolem projíždějící kolona vojenských aut zastavila u dopravních světel na červenou. Zasažen byl mimo jiné autobus převážející vojáky. Zranění utrpělo dalších nejméně 60 osob.

Exploze nastala asi 300 metrů od sídla generálního štábu armády a půl kilometru od budovy parlamentu. Mezi oběťmi a zraněnými podle všeho převládají vojáci, uvedla televizní stanice Habertürk. Na místo zamířilo mnoho sanitek a hasičských vozidel.

Armáda označila incident za „opovrženíhodný a zbabělý“ útok. Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli atentátu, který úřady označily za teroristický útok, zrušil cestu na summit Evropské unie. Do Bruselu měl odletět již dnes večer.

Úřady vydaly pro média částečné informační embargo, zejména pokud jde o zveřejňování snímků a přesného grafického znázornění místa útoku kvůli pokračujícímu vyšetřování. Podobný zákaz byl vyhlašován již při předchozích teroristických útocích.

Místo výbuchu v centru Ankary
Zdroj: ČTK/AP

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli atentátu zrušil cestu na čtvrteční a páteční summit Evropské unie. Do Bruselu, kde měl jednat o uprchlické krizi, se chystal odletět již ve středu večer. Svou cestu do Ázerbájdžánu plánovanou na čtvrtek zrušil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten řekl, že atentát „překročil morální a lidské hranice“. Prezident dodal, že jeho země je odhodlána bojovat proti těm, kdo útok spáchali, tak proti těm, kteří stojí za pachateli.

Místo výbuchu v centru Ankary
Zdroj: ČTK/AP

 Turecko čelí v poslední době zvýšenému počtu teroristických útoků. Naposledy v lednu zabíjel sebevražedný atentátník v historické části Istanbulu. Tamní výbuch nepřežilo celkem 10 lidí, většinou němečtí turisté.

Loni v říjnu zemřelo v Ankaře dokonce 99 osob, a to při mírovém pochodu. Nejčastěji je s útoky spojován tzv. Islámský stát a také radikální Kurdská strana pracujících (PKK), kterou turecké úřady zařazují mezi teroristické organizace.

Vydáno pod