Osmdesát denně a dost. Vídeň určila hranici na počet žádostí o azyl

Rakousko od pátku omezí počet uprchlíků, jež pustí denně do země, na 3200. Jen 80 lidí denně bude moci v zemi požádat o azyl, oznámila ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Tato kvóta se týká pouze uprchlíků na jižní hranici Rakouska. Ti, co jsou už v zemi, budou moct žádosti o azyl podávat neomezeně.

Miklová-Leitnerová připustila, že kvůli zavedení těchto opatření se mohou na slovinské straně hranice hromadit uprchlíci. „Rakousko je jednou z nejzatíženějších zemí Evropské unie a brzo dosáhne stropu svých možností,“ obhajovala ministryně nová opatření.

„Věcí zdravého rozumu je chránit své vlastní hranice, dokud nebude zavedeno společné evropské řešení,“ dodala Miklová-Leitnerová s tím, že jde o zachování „bezpečnosti, pořádku a životní úrovně rakouských občanů“. Loňská čísla by země znovu nezvládla, tvrdí ministryně.

Loni požádalo v Rakousku o azyl 90 tisíc lidí, od záčátku letošního roku úřady přijaly už 11 tisíc žádostí. V posledních měsících ale Vídeň začala prosazovat přísnější opatření. V lednu vláda rozhodla, že letos přijme už jen 37 500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127 500.

Johanna Miklová-Leitnerová
Zdroj: Heinz-Peter Bader/Reuters

Nyní v zimním období proudí přes hlavní přechod se Slovinskem podle agentury Reuters denně asi tisíc uprchlíků, ještě na podzim jich ale bylo na tři tisíce denně.

Již v úterý ministryně vnitra Miklová-Leitnerová a ministr obrany Hans Peter Doskozil oznámili, že země plánuje zavést kontroly na dalších dvanácti hraničních přechodech. Podle agentury DPA tak již bude Rakousko kontrolovat prakticky celou svou jižní hranici.

Jako model pro opatření na hraničních přechodech má sloužit zesílená ostraha hranice kolem rakousko-slovinského přechodu Spielfeld, u něhož Rakousko postavilo téměř čtyřkilometrový plot.