Orbán po výměně komplimentů s Putinem vyzval ke zlepšení vztahů Evropy a Ruska

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na úvod moskevského setkání s Vladimirem Putinem ke zlepšení vztahů Evropy a Ruska. Podle maďarské tiskové agentury MTI také šéfovi Kremlu poděkoval za zájem o udržení přátelství obou zemí.

Zahájení schůzky byli několik prvních minut přítomni novináři. Podle MTI Orbán v té době Putinovi poděkoval za úsilí, které „v těžkých dobách vyvinul v zájmu rusko-maďarského přátelství“.

Orbán na návštěvě Moskvy
Zdroj: Reuters/Alexei Nikolsky

„Možná to zní neskromně, ale můžeme říci, že to, co je v našich vztazích dobré, je něco, čeho jsme dosáhli, a to, co je špatné, nezávisí na nás,“ dodal předseda maďarské vlády.

Putin svému hostovi nezůstal kompliment dlužný. „Maďarsko je náš dávný přítel a spolehlivý partner,“ prohlásil. Dodal, že Rusko věří v to, že plány nastíněné při jeho loňské únorové návštěvě Budapešti se budou dál rozvíjet.

Poklony a pozitivní hodnocení zazněly i na tiskové konferenci po jednání v rezidenci ruského prezidenta. Putin označil Maďarsko za důležitého a spolehlivého partnera a ocenil maďarské úsilí obnovit dialog mezi Ruskem a Evropskou unií. „Rusko není nepřítel, Rusko je partner (…) Je nutné spolupracovat a doufám, že budeme spolupracovat,“ řekl maďarský premiér.

Putin poznamenal, že obě země se shodují v názoru na to, že uprchlickou krizi v Evropě lze vyřešit jedině urovnáním konfliktu v Sýrii. Za předpoklad řešení uprchlické krize považuje zničení terorismu, který destabilizuje státy od Afghánistánu po severní Afriku.

Návštěvy vrcholných západních politiků v Moskvě nejsou v posledních dvou letech příliš časté. Omezily se hlavně po ruské anexi poloostrova Krym.

Orbán a Putin během moskevské schůzky
Zdroj: ČTK/AP/Maxim Shipenkov

Země prodlužují kontrakty na dodávky ropy a plynu

Putin a Orbán přesně před rokem v Budapešti především uzavřeli politickou dohodu o dodávkách ruského zemního plynu do Maďarska. Putin byl spokojen i s dohodou o ruské finanční pomoci při rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks.

Agentura TASS informovala, že dokumenty připravené pro schůzku obou státníků obsahují i prodloužení dlouhodobých kontraktů na dodávky ruského zemního plynu do konce roku 2019. V materiálech se podle agentury rovněž konstatuje, že klíčovou oblastí dvoustranné spolupráce je energetika.

Podle údajů, jež v souvislosti s Orbánovou návštěvou přinesl TASS, Rusko kryje 80 procent maďarské spotřeby ropy a 75 procent plynu.