Zmocněnec OSN dočasně přerušil mírové rozhovory o Sýrii

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se rozhodl dočasně přerušit rozhovory o Sýrii, které se konají v Ženevě. Pokračovat by měly 25. února. De Mistura prý nyní požádá země jak ze Západu, tak z Blízkého východu, aby se co nejdříve sešly a prodiskutovaly sporná témata. Opozice mezitím oznámila, že se na ženevská jednání nevrátí, dokud se nezlepší humanitární situace v Sýrii.

De Mistura zahájil ženevská jednání v pátek. Setkával se odděleně s delegací syrské vlády a syrské opozice, ale rozhovory vázly a nebylo dosaženo žádného výrazného pokroku. Jak zmocněnec OSN uvedl, po necelém týdnu jednání, která se zatím nikam neposunula, není otrávený či zklamaný. Je prý odhodlaný v rozhovorech pokračovat, je ale třeba dívat se na celou věc reálně. „Toto není konec, není to selhání rozhovorů,“ zdůraznil.

Syrská opozice naopak již oznámila, že se na ženevská jednání nevrátí, dokud nebudou splněny její požadavky týkající se zlepšení humanitární situace v Sýrii. Podle koordinátora opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijáda Hidžába, který byl v roce 2012 předsedou syrské vlády, ale uprchl ze Sýrie, může za selhání rozhovorů naopak syrský režim. Díky přestávce v jednání má podle něj mezinárodní společenství čas na to, aby vyvinulo tlak na Damašek a také na Moskvu.

Rusko vyloučilo zastavení náletů v Sýrii, dokud nebudou poraženy teroristické skupiny Islámský stát a An-Nusra, které tam bojují. Moskva tak nepřímo odmítla požadavky syrské opozice, která na jednáních v Ženevě žádá zastavení bojů. 

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý prohlásil, že útoky na opoziční síly by měly být zastaveny v době, kdy jsou ženevské rozhovory na počátku. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov ale ve středu řekl, že „ruské nálety nebudou zastaveny, dokud nebude skutečně poražen Islámský stát a fronta An-Nusra“, tedy větev teroristické sítě Al-Káida. „Nevidím důvod, proč byl měly být nálety zastaveny,“ řekl Lavrov.

Ofenzivu syrské armády podpořenou ruskými letouny tvrdě odsoudil i šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. „Odsuzujeme brutální ofenzivu syrského režimu s ruskou podporou, která má obklíčit a udusit Aleppo,“ uvedl Fabius v prohlášení. „Francie plně podporuje rozhodnutí zvláštního vyslance (de Mistury) pozastavit vyjednávání, ke kterému
režim Bašára Asada a ani jeho spojenci nechtějí vstřícně přispět, čímž mírové úsilí torpédují,“ dodal.

Syrská armáda hlásí nové úspěchy a díky podpoře Ruska začala obkličovat opozici, která drží část severosyrského Aleppa. Podle zpráv z bojiště ruská letadla od pondělí provedla v Sýrii 320 náletů, při nichž v úterý padlo 18 civilistů.

Lavrov také prohlásil, že bude obtížné dohodnout se na příměří, dokud nebude zajištěna syrská hranice s Tureckem, přes niž se pašuje zboží a procházejí posily radikálů. O příměří se má podle něj jednat na setkání mezinárodní skupiny pro Sýrii, které se bude konat 11. února v Mnichově. 

Nálety v Sýrii
Zdroj: ČT24