Je zika hrozbou pro Čechy? Pozor si musí dávat jen turisté, říká parazitolog

Pavel Gruber: Každá epidemie je vždy mediálně nafouklá (zdroj: ČT24)

Riziko výraznějšího přenosu viru zika napříč Evropou je minimální. I když přenašeč nemoci - komár druhu Aedes aegypti - se vyskytuje na jihu Evropy, jeho rozšíření je velmi malé, v současném zimním období je navíc aktivita komárů minimální, zmiňuje parazitolog z Nemocnice Na Bulovce František Stejskal. Pozor si tak musí dávat hlavně turisté, kteří v nejbližší době vyrazí do zemí Latinské Ameriky.

První potvrzené případy viru zika hlásí už Evropa. Virus se nejnověji objevil v Dánsku, dále v Británii či Německu. Prakticky ve všech případech šlo o osoby, které se vrátily ze Střední Ameriky. Dá se očekávat, že vzhledem k hustotě mezinárodního turismu počet poroste, vážnější rozšíření či dokonce epidemie ale nehrozí. 

„Ti komáři, kteří mohou přenášet virus zika, sice v jižní Evropě jsou, ostatní podmínky jako jejich četnost nebo aktuální zimní období ale dávají epidemii minimální šanci,“ uvedl Stejskal „Byl posán případ, kdy se virus přenesl krevní transfuzí, ale to platí i o velkém množství běžných virů,“ dodává. 

Tento virus je rozšířen i v Africe, některých oblastech Asie a Oceánie, ale tam nevyvolával tak velké epidemie. Problém tam není tak velký i proto, že pacienti jsou patrně vůči viru více imunní.
František Stejskal
Parazitolog, Nemocnice Na Bulovce
Šíření viru zika po světě
Zdroj: Reuters

Zdravotnické úřady v dánském Aarhusu uvedly, že pacientovi, u něhož byl virus zjištěn, se daří dobře a brzy se uzdraví. Doporučily těhotným ženám, aby se vyvarovaly cest do Latinské Ameriky. 

První dva případy na svém území oznámily v úterý také Spojené státy nebo Kostarika. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že virus se nejspíš rozšíří do všech zemí amerického kontinentu s výjimkou Kanady a Chile, kde se konkrétní druh komára nevyskytuje. 

  • Nemocní v USA původem z Virginie a Arkansasu se také nedávno vrátili ze zemí Latinské Ameriky, kde se nakazili. Nemocná osoba nepředstavuje žádné riziko pro své okolí, tvrdí doktoři. Důvodem je prý fakt, že ve Virginii nyní není sezóna komárů. Nemocná osoba v Arkansasu trpí prý jen mírnou formou onemocnění.

Němeček: Virus není rizikem ani pro ženy, které otěhotní po prodělaném onemocnění

„Riziko přenosu tohoto viru v České republice je téměř nulové,“ uklidnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „U nemocných prakticky nic nehrozí, nebezpečí je jen u těhotných žen,“ dodal s tím, že ministerstvo doporučuje těhotným ženám, aby nejezdily do zemí Latinské Ameriky. Inkubační doba je 3–12 dnů a po jejím skončení nemoc ženy neohrožuje ani v případě otěhotnění. „Ženy, které otěhotní více než měsíc po onemocnění, žádné riziko nemají,“ řekl ministr.

Ministerstvo zahraničí varovalo před výskytem viru Zika v Brazílii a Kolumbii už v polovině prosince. S ohledem na aktuální informace dnes upozornění rozšířilo na celý region. „Pro celý region Latinské Ameriky doporučujeme všem českým občanům, aby dbali na ochranu před bodnutním hmyzu, zejména se to týká těhotných žen,“ řekla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Upozornění se podle Valentové nově vztahuje například na Venezuelu, Haiti nebo Barbados.

Proti viru dosud neexistuje účinný lék. Americké úřady již oznámily, že zahajují práci na vývoji očkovací látky. K tomu důrazně vyzývá také prezident Barack Obama, výzkum ale bude trvat několik let. Zatím totiž není ani jasné, jakými způsoby se virus přenáší. Kromě komářího bodnutí to může být podle WHO snad i pohlavním stykem.

Virus zřejmě brání standardnímu vývoji mozku u novorozenců
Zdroj: ČTK/AP
  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.

Americké aerolinky United Airlines v úterý oznámily, že umožní svým klientům, kteří si zakoupili letenky do zemí postižených virem zika, odložení letu nebo vrácení peněz za letenku. Americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) nedoporučilo těhotným ženám cestovat do Karibiku a Jižní Ameriky, kde dochází k přenosu nemoci.

Už o víkendu varovaly Kolumbie, Ekvádor, Salvador a Jamajka ženy, aby se kvůli viru zika dočasně vyhnuly otěhotnění. Později se přidaly i další středoamerické a jihoamerické země.

Detailní snímek viru zika
Zdroj: Reuters