Sexuální útoky v Německu: Policie na silvestra kontrolovala stovku mužů – většinou Syřany

Přes dvě stovky žen německým úřadům nahlásily sexuální obtěžování nebo krádež při novoročních oslavách. Policie v Kolíně nad Rýnem kontrolovala o silvestrovské noci asi stovku mužů, většinou šlo o Syřany, píše Die Welt. Někteří měli kratkodobě skončit ve vazbě. Německý ministr spravedlnosti v televizi N24 řekl, že pokud byli pachateli běženci, hrozí jim vypovězení ze země. Tvrdý postup vůči útočníkům schvaluje i kancléřka Angela Merkelová.

Policii se zatím přihlásily dvě stovky obětí

Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského se policii přihlásily více než dvě stovky obětí z téměř desítky velkých německých měst. Asi 120 z nich tvrdí, že byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. „Zhruba tři čtvrtiny těchto činů mají nějaký sexuální faktor – napadení, obtěžování a podobně,“ konstatoval Černohorský.

Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny. „Sahali nám na zadek, mezi nohy. Dotýkali se nás všude. Popadla jsem svou kamarádku a chtěla z davu pryč. Otočila jsem se a jeden mi vytrhl kabelku,“ vzpomíná jedna z obětí.

Více než padesát trestních oznámení má policie v Hamburku. Další oběti jsou ze Stuttgartu, Dortmundu nebo Düseldorfu, uvedl Černohorský. Sexuální útoky, které se měly odehrát koncem roku, hlásí nově rovněž rakouský Salcburk, švýcarský Curych a finské Helsinki.

Jedna věc je jistá: My ženy si určitě nenecháme omezovat svobodu pohybu na veřejných místech.
Johanna Miklová Leitnerová
rakouská ministryně vnitra

Kolínská policie zatím identifikovala šestnáct podezřelých, nikoho ale nezatkla. List Die Welt přitom napsal, že o silvestrovské noci kontrolovala asi sto mužů, kteří se podíleli na sexuálních napadeních.

Část z nich prý policisté předvedli na služebnu a krátkodobě umístili do vazby. „Jen malá část z nich byli Severoafričané, většina kontrolovaných byli Syřané,“ řekl listu jeden ze zasahujících policistů. „Většinou to byli žadatelé o azyl, kteří nedávno přicestovali. Předložili dokumenty, které se vydávají při podání žádosti o azyl,“ doplnil.

„Pozvala mě Merkelová,“ zdůrazňoval prý policii jeden z mužů

Jeden z mužů prý policistům sdělil: „Jsem Syřan, musíte ke mně být shovívaví. Pozvala mě Merkelová.“ Další měl přímo před očima policie roztrhat povolení k pobytu. „Nemůžete mi nic udělat, zítra můžu dostat nové,“ prohlásil údajně migrant.

Policejní zpráva o situaci v Kolíně: Chaos a ostuda

Německý list Spiegel se dostal k interní zprávě německé federální policie, jejíž autor popisuje situaci na kolínském nádraží jako „chaotickou a ostudnou“. Ženy se prý musely prodírat masami opilých mužů. Policejní zdroj hovoří o plačících a vyděšených dívkách. Hlášeny byly „rvačky, krádeže a útoky na ženy“. Jako pachatelé byly často zmiňovány skupiny migrantů.

Identifikace útočníků od určité chvíle nebyla možná, protože nahlášených incidentů bylo příliš mnoho najednou, uvádí zdroj. „Nebyli jsme schopni pomoci všem obětem, což policii frustrovalo. V tu chvíli nebylo možné vznést obvinění,“ píše autor zprávy ze 4. ledna.

Policie se bála, že někdo zemře, a tak rozhodla o evakuaci prostor před nádražím. Lidé prý na policii házeli petardy a láhve. I po evakuaci ale útoky místy pokračovaly. „Běželi jsme k policejním autům, nikdo tam ale nebyl. Bylo nám jasné, že policistů je tam tak málo, že se tím nemohou zabývat,“ uvedla jedna z obětí – Evelin.

Jedná se o masivní vlnu sexuálního násilí. Určitě to má nějakou souvislost s kulturním okruhem, ze kterého (pachatelé) pocházejí. Nemá cenu o tom nezačít obsáhlou veřejnou debatu. Myslím, že si to dnes všichni v Německu uvědomují.
Lída Rakušanová
novinářka
Nádraží v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Práci policie kritizoval ve středu ministr vnitra Thomas de Maiziére. Šéf policie v Kolíně nad Rýnem ale odstoupit nehodlá s tím, že právě nyní je ho nejvíc potřeba. „Policie tvrdí, že nebyla dost personálně vybavena,“ poznamenal Černohorský.

„V Kolíně za pár týdnů začíná karneval, který je podobně exponovaná událost jako silvestr, takže policie se chystá posílit svou přítomnost na této události. Mluví se také o dočasném zvýšení počtu sledovacích kamer,“ dodal zpravodaj.

Němečtí politici chtějí vypovědět pachatele ze země

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas v souvislosti se silvestrovskými útoky připomněl, že žadatelé o azyl mohou být před ukončením azylového řízení okamžitě vypovězeni, pokud budou odsouzeni přinejmenším k jednomu roku vězení nepodmíněně. „Tato trestní sazba je při sexuálních útocích klidně možná,“ zdůraznil ministr.

Kdo si myslí, že se u nás může stavět nad zákony, musí být potrestán, a to bez ohledu na to, odkud pochází.
Heiko Maas
německý ministr spravedlnosti

Merkelová volá po zpřísnění pravidel pro vypovězení lidí, kteří se v Německu dopustí trestného činu. „Je třeba prověřit, zda jsme udělali všechno pro nucené vycestování nebo vypovězení těchto osob z Německa,“ uvedla kancléřka.

Merkelová: Opovrhování ženami je nepřijatelné

Podle ní je nepřijatelné, aby některé skupiny ve společnosti opovrhovaly ženami. „Musíme poslat jasné poselství těm, kdo nejsou ochotni dodržovat náš právní rámec,“ řekla kancléřka s tím, že se jí události v Kolíně a v Hamburku osobně dotkly. Podle ní je třeba začít mluvit
o soužití rozdílných kultur.