Prokuratura v Los Angeles odmítla Cosbyho obvinit. Možná znásilnění jsou prý promlčena

Od údajných sexuálních deliktů amerického herce Billa Cosbyho prý uplynula příliš dlouhá doba. Prokuratura v Los Angeles tak odmítá populárního baviče ze znásilnění žen obvinit. Jde o dva případy, které se měly odehrát v roce 1965 a 2008 – podle státních zástupců jsou již promlčeny. Losangeleská prokuratura tak rozhodla jinak, než před týdnem jejich kolegové z Pensylvánie, kteří Cosbyho v jiné kauze naopak obvinili.

Zmíněný delikt, během nějž komik údajně omámil svou oběť drogami a alkoholem a následně ji sexuálně zneužil, se odehrál v pensylvánské Filadelfii v lednu 2004. Cosby si u soudu vyslechl obvinění a byl propuštěn na kauci ve výši jednoho milionu dolarů (25 milionů korun). Jeho advokátka následně prohlásila, že doufá ve zproštění viny svého klienta.

Promlčecí lhůta v tomto případu by podle agentury Reuters vypršela už v lednu. Komikovi, pro něhož je to první soudní obvinění ze sexuálního deliktu, hrozí v případě prokázání viny trest od pěti do deseti let vězení.

Kvůli údajným sexuálním deliktům Cosbyho v minulých letech veřejně obvinilo na 50 žen, soud jim však dosud ani v jednom případě za pravdu nedal. Řada údajných sexuálních deliktů se odehrála před značnou dobou a časová lhůta pro jejich možné vyšetření už dávno uplynula.

Bill Cosby (vpravo) s baseballistou Hankem Aaronem
Zdroj: ČT24/Reuters

Osmasedmdesátiletý herec obvinění údajně zneužitých žen dlouhodobě odmítá. Jeho právníci tvrdí, že všechna jsou pomluvou a jejich cílem je slavného herce pošpinit.

  • Proslavil se nejprve jako bavič v komediálních klubech
  • Světoznámý věhlas získal v rodinném sitcomu The Cosby Show (1984 až 1992)
  • Věnuje se také hudbě
  • Získal mimo jiné cenu Emmy, Grammy nebo Zlatý globus.