Alpy trápí nedostatek sněhu. Pamětníci hovoří o nejhorším prosinci

Alpská lyžařská střediska se potýkají s nedostatkem sněhu a normální provoz často nezaručuje ani intenzivní zasněžování. Pamětníci hovoří o vůbec nejhorším prosinci a meteorologové varují před dalšími zimami beze sněhu. Například francouzské město Chamonix otevřelo malé zoo s domácími zvířaty, aby zabavilo děti, které počasí připravilo o lyžování.

Ve švýcarském středisku Laax provozovatelé vleků zvedli ceny, aby lyžaře odradili od lyžování v nízkých nadmořských výškách. Do francouzského střediska Méribel přivážejí sníh vrtulníky a starosta Saint-Martin-de-Belleville, provozovatel dalšího zimního střediska ve francouzských Alpách vyzval místní obyvatele, aby se na lyžařské svahy vůbec nevydávali.

To vše jsou příklady reakce na zřejmě nejhorší prosinec, jaký lyžařská střediska pamatují, pokud jde o nedostatek sněhu. V Evropě, kde jsou běžné lyžařské prázdniny, brzdí nepřítomnost sněhu místní ekonomiky. A další rozbředlé lyžařské sezony teprve možná čekají, upozorňuje francouzský meteorolog Daniel Goetz. „S příchodem klimatických změn očekáváme, že zimy s velmi malou sněhovou pokrývkou budou častější,“ tvrdí Goetz.

V jižněji položených Alpách taje sníh dokonce ve výšce 3000 metrů

Kvůli globálnímu oteplování má být rok 2015 celosvětově vůbec nejteplejším a v Evropě druhým nejteplejším, hned po roce 2014. Na svazích obráceným ke slunci není v severních Alpách téměř žádný sníh ve výškách pod 2000 metrů. Dále na jih sníh taje i v nadmořské výšce až 3000 metrů.

V budoucnu bude stále obtížnější nabídnout zasněžené sjezdovky.
Daniel Goetz
francouzský meteorolog

V některých oblastech příliš nepomáhá ani umělé zasněžování, protože těžší, studený vzduch zůstal v údolích, vysvětluje švýcarský klimatolog Christoph Marty.

Spolumajitelka luxusní horské chaty BlackRock Ski Lodge Liz Mercerová potvrzuje, že místní podnikatelé sází na jiné činnosti, než je lyžování - třeba na bruslení nebo zoopark, které se za normálních okolností využívají jen v létě. Napilno prý mají také instruktoři paraglidingu. „Mnoho lidí si velmi rádo obouvá pohorky a podnikají výšlapy do horské restaurace,“ pokračuje Mercerová, jejíž horská chata je poblíž Chamonix.

Také italské Dolomity jsou bez přírodní sněhové pokrývky. Na snímku je středisko Val Gardena
Zdroj: Reuters/Alessandro Garofalo

Kvůli kamení a trávě na sjezdovkách dochází k vážnějším úrazům

Bavorští nebo rakouští školáci jednou za rok jezdí na lyžařský výcvik nebo na prázdniny. Letos si ale z hor mohou odvézt zlámané kosti. Innsbrucká nemocnice, kam vrtulníky převážejí vážně zraněné ze středisek v celém Tyrolsku, přijímá denně stovku snowboardistů. Jejich zranění jsou závažnější než obvykle, a to kvůli umělému sněhu, úzkým sjezdovkám a přítomnosti kamení a trávy na nich, vysvětluje mluvčí nemocnice Johannes Schwamberger.

Počet pacientů proti loňsku mírně klesl, ale jejich zranění jsou vážnější. „Normálně si zlomíte nohu a spadnete, možná sklouznete trochu dál a spadnete do sněhu, a to je všechno,“ říká mluvčí. „Teď když spadnete, smýknete sebou a narazíte na kámen nebo do stromu, zlomíte si další kost, odřete se. Tak vznikají mnohačetná zranění,“ dodává Schwamberger.

Alpská střediska během této zimy kvůli nedostatku sněhu výjimečně nejsou zcela zaplněna. „Tento rok je první, kdy nemůžeme konstatovat, že jsme plně zarezervovaní v období kolem Nového roku,“ potvrzuje šéfka oddělení turismu Rakouské obchodní komory Petra Nockerová-Schwarzenbacherová. „Máme kapacitu naplněnou z 80 až 90 procent a vzhledem k předpovědi počasí, která neslibuje žádný sníh až do období po Novém roce, u nás telefony teď mlčí,“ uzavírá Schwarzenbacherová.