Irák nechce turecké vojáky v Ninive, vyzval Ankaru ke stažení

Irák protestoval u tureckého velvyslance proti přítomnosti tureckých vojáků v oblasti Ninive na severu Iráku. Ankara se ohradila, že vojáci přišli pomoci s bojem proti tzv. Islámskému státu. Zakladatel výcvikového tábora u Mosulu navíc řekl, že turecké vojáky pozval irácký premiér, aby pomohli s výcvikem. Bagdád však vzkázal, že nikoho o vyslání pozemních sil nežádal, a irácký prezident obvinil Turecko z porušení mezinárodního práva, zatímco významný poslanec vyzval vládu k letecké operaci.

Turecký bezpečnostní zdroj řekl v pátek agentuře Reuters, že v severním Iráku poblíž Mosulu bylo nasazeno přinejmenším několik set tureckých vojáků. Šlo prý o akci, o které byla informována koalice zemí bojujících proti Islámskému státu, a cílem mělo být poskytnutí „odborné pomoci“ iráckým ozbrojeným silám. „Výcvik byl v této oblasti prováděn již dva až tři roky. I toto je součást výcviku,“ řekl zdroj agentury.

Zakladatel výcvikového tábora u Mosulu a bývalý guvernér Ninive Asíl Nudžajfí řekl, že jsou turečtí vojáci v oblasti na žádost iráckého premiéra Hajdara Abádího a ministra obrany Chálida Ubajdího. Přišli, aby cvičili bojovníky, kteří chtějí osvobodit Mosul od IS. Podobně se vyjádřil také turecký premiér Ahmet Davutoglu. „(Tábor) vycvičil více než dva tisíce našich mosulských bratří, kteří se podílejí na osvobozování Mosulu od teroristické organizace Islámský stát,“ řekl předseda turecké vlády v projevu pro zástupce odborů. 

Irácké ministerstvo zahraničí mluví o nepřátelském činu (zdroj: ČT24)

Podle iráckého prezidenta se porušují mezinárodní normy

Bagdád však prohlásil přítomnost tureckých vojáků v provincii Ninive za invazi a nepřátelský čin. Vyzval Ankaru k jejich okamžitému stažení. Podle úřadu iráckého premiéra v Iráku operuje „zhruba jeden ozbrojený prapor“ tureckých vojáků. Prezident Fuád Masún označil vstup tureckého vojska na irácké území za „porušení mezinárodních norem a zákonů a irácké suverenity“. Podle něj incident přispívá k dalšímu zvýšení napětí v regionu. Irák také oficiálně protestoval proti přítomnosti cizích vojáků u tureckého velvyslance.

Irácký prezident Fuád Masúm
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Předseda branného a bezpečnostního výboru iráckého parlamentu Hakím Zámilí by potom chtěl, aby reakce iráckých špiček neskončila pouze u slov. Vyzval premiéra, aby armáda proti tureckým vojákům na iráckém území zahájila letecké údery.

Již v pátek řekl irácký premiér Hajdar Abádí, že si nepřeje, aby v Iráku působily pozemní jednotky jiných států. Narážel však na úmysl Spojených států poslat do Iráku 200 členů speciálních jednotek. „Vyslání bojových pozemních jednotek bez ohledu na to, z jaké by byly země, bychom považovali za nepřátelský akt a podle toho bychom jednali,“ varoval předseda irácké vlády.