Nejvyšší pohotovost v Bruselu trvá, teroristé jsou prý stále v ulicích

V Bruselu zůstává v platnosti nejvyšší stupeň pohotovosti, důvodem je bezprostřední hrozba teroristického útoku. Po zasedání bezpečnostní rady státu to uvedl belgický premiér Charles Michel. Starosta bruselské čtvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt pro radio RTBF řekl, že policie stále pátrá po dvou nebezpečných teroristech.

„To nebezpečí tady je. Dozvěděli jsme se, že na území Bruselu se nacházejí dva teroristé a že mohou provést něco nebezpečného,“ citovala starostu Clerfayta agentura DPA. Proto musíme zůstat velice obezřetní, dodal Clerfayt. O „několika podezřelých“ osobách se rozhlasu zmínil také belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Bezprostřední hrozba útoku

V neděli odpoledne zasedla v Bruselu bezpečnostní rada státu v čele s belgickým premiérem Charlesem Michelem. Rozhodla, že v Bruselu zůstane v platnosti nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Pro zbytek země platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení.

Bude proto posílena policie, školy budou v pondělí zavřené, v provozu nebude ani metro. Jak dlouho tato mimořádná opatření potrvají, zatím není jasné. O zrušení či prodloužení mimořádných opatření se rozhodne opět v pondělí odpoledne.

Máme informace o možných chystaných atentátech, hlavně v Bruselu. Proto přistupujeme k těm opatřením. Lidé by měli být bdělí.
Didier Reynders
belgický ministr zahraničí

„Budou zavřené univerzity a školy. Čeká se, že by měla zavřít i česká škola v Bruselu, kam chodí děti Čechů, kteří působí v evropských institucích. Mimochodem, zítra se bude v Bruselu konat zasedání ministrů školství,“ informuje zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

Česká ministryně školství Kateřina Valachová v neděli večer ze zdravotních důvodů svou účast na pondělním bruselském jednání zrušila, oznámila česká diplomacie.

„V ulicích nadále zůstávají policisté a vojáci. Do akce je nachystáno tisíc belgických vojáků. Padlo doporučení, aby se nakonaly žádné velké události, kde by se srocovalo hodně lidí,“ doplňuje Vostal. V Bruselu sídlí instituce Evropské unie a NATO. Evropské instituce budou v pondělí otevřené. Evropská komise pouze zpřísnila bezpečnostní opatření a vyzvala vedoucí, aby umožnili svým zaměstnancům práci z domova.

„Obávám se atentátu podobnému tomu v Paříži,“ uvedl belgický premiér Michel. Brusel podle něj čelí „vážné a bezprostřední“ hrozbě koordinovaných útoků, které by se mohly odehrát zároveň na několika místech.

Pátrání po Salahu Abdeslamovi

Konkrétní důvody vyhlášení nejvyššího stupně pohotovosti belgické úřady neupřesnily. Místní média ale v sobotu spekulovala o souvislosti s nálezem zbraní v bytě jednoho z mužů obviněných v uplynulých dnech v souvislosti s pařížskými atentáty z terorismu, ale i o možné spojitosti s pátráním po Salahu Abdeslamovi.

Po tom Francouzi i Belgičané bez úspěchu pátrají už více než týden. Podle informací jeho přátel, které údajně kontaktoval s žádostí o pomoc, se stále nachází v Bruselu. Údajně by u sebe mohl mít i sebevražedný pás s výbušninou. Všechno to jsou ale nepotvrzené informace, upozorňuje Bohumil Vostal.

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com

Abdeslamův bratr se při pařížských útocích odpálil. Oba dva žili společně v jednom bytě, a to ještě se třetím sourozencem, který poskytl rozhovor belgické televizi. „Ano, došlo k malé změně v jejich chování. Je to šest měsíců. Ale to nebylo zneklidňující. Začali se modlit, přestali pít alkohol - to ale není nějaká radikální proměna. Pro mě to byl znak, že se snaží zmoudřet, s větším respektem ke své víře," uvedl Mohamed Abdeslam.

Kde je více lidí, je i větší nebezpečí

Koordinační analytické centrum OCAM při belgickém ministerstvu vnitra popsalo situaci v Bruselu jako „vážnou a bezprostřední hrozbu, která vyžaduje přijetí zvláštních bezpečnostních opatření, jakož i konkrétní doporučení pro obyvatelstvo“.

Úřad proto vyzval obyvatele belgického hlavního města, aby se vyhýbali „místům s vysokou koncentrací lidí“, zejména „koncertům, významným událostem, vlakovým nádražím a letištím, hromadné dopravě a přeplněným nákupním střediskům“.

Zavřené je metro a omezení se dotklo i některých tramvajových linek. Hlídky vojáků a policistů rovněž střeží instituce Evropské unie. „Bruselský starosta doporučil zavřít také barům a restauracím v centru. Některé z nich tak ale neučinily a lidé na sociálních sítích sdílejí fotografie z večírků, které měly za cíl ukázat, že se nenechají zastrašit hrozbou atentátu,“ dodává Vostal.