ABC News: Údajný strůjce pařížských útoků chce z Bruselu do Sýrie

Šestadvacetiletý Salah Abdeslam, který zřejmě stál za teroristickými útoky v pařížském klubu Bataclan, se skrývá v Bruselu a snaží se dostat do Sýrie. Uvádí to americký zpravodajský server ABC News. Ve svém tvrzení se odkazuje na Abdeslamovy přátele, kteří byli s hledaným mladíkem v kontaktu.

Abdeslam by měl být posledním – osmým – strůjcem teroristické řeže, která minulý pátek ochromila Paříž. Zároveň jako jediný přežil a už dříve se objevovaly informace, že se zřejmě ukrývá v Bruselu. Pocházel ze zdejší čtvrti Molenbeek, kde spolu s bratrem Ibrahimem (mrtvým útočníkem z bulváru Voltaire) provozoval bar.

„Myslím, že není daleko,“ řekl o Salahovi jeho další sourozenec Mohamed, který už dříve Salaha vyzval, aby se dobrovolně vydal úřadům. Jeden ze Salahových přátel serveru ABC News potvrdil, že je skrývající se muž zoufalý, neboť uvázl na půli cesty mezi evropskými tajnými službami a radikály z organizace Islámský stát (IS), kteří ho údajně sledují. Lituje prý, že v Paříži nespáchal sebevražedný atentát podobně jako jeho bratr Ibrahim.

Informaci, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc některé ze svých přátel, jeho bratr Mohamed potvrdil.

Sebevražedný pás a Brusel v pohotovosti

Jednadvacetiletý Hamza Attou - jeden z mužů obviněných v Belgii z terorismu kvůli tomu, že Abdeslama po útocích odvezl z Paříže do Bruselu -, tvrdí, že měl Salah Abdeslam během cesty na sobě velkou bundu. Pod ní prý mohl mít ukrytý sebevražedný pás. Policie vůz s Abdeslamem na cestě z Francie do Belgie minulou sobotu zastavila třikrát, v té době však ještě nevěděla, že je Salah Abdeslam podezřelý z přímého podílu na atentátech.

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com

Podle belgické televizní stanice RTBF může být informace o Abdeslamově sebevražedném pásu důvodem, proč dnes belgické úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Dalším důvodem by mohl být nález zbraní v bytě jednoho z dalších obviněných teroristů. Úřady oficiální důvod mimořádných opatření nezveřejnily.

Kvůli nebezpečí, které tento muž představuje, už bylo zrušeno přátelské fotbalové utkání mezi Belgií a Španělskem a podle úřadů budou odloženy i zápasy plánované na tento víkend. „Zrušené mají být zápasy první a druhé fotbalové ligy,“ dodává zpravodaj ČT Bohumil Vostal.