Češka posílá ukrajinskému chlapci tisícovku měsíčně – oba trpí rakovinou

Češka trpící rakovinou pomáhá ukrajinskému chlapci se stejnou diagnózou (zdroj: ČT24)

Znojemská charita poslala na pomoc válkou zasažených Ukrajinců už skoro osm milionů korun. Příspěvku se dočkal i nemocný desetiletý Andrej ze Lvova. Vedoucí Chráněných dílen Znojmo Jana Puchegger Chadalíková mu posílá každý měsíc tisíc korun. Na Facebooku totiž zjistila, že stejně jako ona bojuje s rakovinou.

Andrej trpí už rok a půl rakovinou plic. Systém zdravotního pojištění na Ukrajině příliš nefunguje, každá z pěti chemoterapií tak stála chlapcovy rodiče 10 tisíc korun. Průměrný ukrajinský plat přitom odpovídá dvěma tisícům korun.

Vedoucí Chraněných dílen Znojmo se chlapce zželelo. Společně s manželem mu posílají přes znojemskou charitu od letošního března tisíc korun měsíčně. „Není to pro mě málo, ale není to částka, bez které bych se neobešla. Pro ně tisícovka znamená mnohem víc,“ podotkla Puchegger Chadalíková.

Ředitel znojemské charity nedávno strávil na Ukrajině dva týdny. Při této příležitosti se zastavil i u Andreje v nemocnici a předal mu od Pucheggerových dárky – mimo jiné lego. „Moc se mi to líbí, moc rád skládám,“ pochvaloval si ho pacient.

Jsme za tu pomoc moc vděční, skutečně ji potřebujeme. Prostě nemám slov, takových dobrých lidí je totiž strašně málo.
Lesa Kovalová
Andrejova matka

Andrejova rodina žije v nuzných podmínkách – všichni v jedné místnosti. „Kuchyň je provizorní, ani sprcha tam není. Připravovali si opravu malého domku na vesnici, ale protože chlapec onemocněl, tak dali všechny peníze na jeho léčbu,“ poznamenal ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek.

Malému Andrejovi ze Lvova pomáhá český pár
Zdroj: ČT24

V bojích na východní Ukrajině, které propukly loni v dubnu, zahynulo už kolem osmi tisíc lidí. Samotná Doněcká a Luhanská oblast je vážně poničená – mnoho rodin žije v provizorních přístřešcích a obává se nadcházející zimy.

Česká charita pomáhá stovkám Ukrajinců

Statisíce obyvatel Donbasu i Krymu uprchly před ostřelováním do Ruska nebo do ukrajinského vnitrozemí. Stovkám z nich zaplatila česká charita v posledním roce ubytování, jídlo nebo léky za celkem čtyři miliony korun.

Třeba trojice dívek z Luhansku žije bez rodičů v jedné z chatek bývalého pionýrského tábora v Charkově. Díky penězům ze zahraničí chodí do školy a snaží se žít jako ostatní. „Maminka pracuje na frontě, je zdravotní sestra. Ale čas od času za námi jezdí. Kluci hrají fotbal a my chodíme do baletu,“ sdělily dívky.

Koncem září se musely ze samozvané Luhanské lidové republiky stáhnout všechny humanitární organizace kromě Červeného kříže. Rebelové vykázali mimo jiné i Člověka v tísni. V Doněcku pak v říjnu skončili na povel povstalců Lékaři bez hranic.