Sacharovovu cenu získal bloger vězněný za urážku islámu

Letošní Sacharovovu cenu Evropské unie za svobodu myšlení získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví, odsouzený za údajnou urážku islámu. Předseda europarlamentu Martin Schulz při slavnostním vyhlášení Saúdskou Arábii vybídl, aby vězněného blogera propustila.

„V případě pana Badávího se nerespektují základní lidská práva,“ uvedl Martin Schulz, který už dříve Badávího trest označil za „popravu na splátky“.

Badáví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals. V roce 2012 byl zatčen a za údajnou urážku islámu na svém webu byl odsouzen k desetiletému trestu vězení, tisíci ranám bičem a pokutě v přepočtu 6,5 milionu korun.

Bičování mělo probíhat 20 týdnů - každý pátek měl Badáví dostat 50 ran. První část exekuce proběhla 9. ledna, před zraky stovek lidí na náměstí v Džiddě. Další pokračování bylo kvůli špatnému zdravotnímu stavu blogera odloženo.

Saúdská Arábie byla za barbarský trest kritizována mnoha jednotlivci, vládami i organizacemi. Spojené státy Rijád vyzvaly ke zrušení rozsudku. Šéf EP Schulz saúdskoarabského krále Salmána vybídl, aby „Badávímu nyní udělil milost, propustil jej z vězení a umožnil mu na prosincovém plenárním zasedání ve Štrasburku převzít cenu“.

„Jakékoliv upozornění na případ Raífův a dalších vězňů svědomí v Saúdské Arábii je určitě přínosné, protože to poukáže jak na jeho případ, tak na další vězněné a na rozsáhlá porušování lidských práv v Saúdské Arábii,“ uvedla mluvčí české pobočky Amnesty International Martina Pařízková.

Badáví spolu s britským básníkem Jamesem Fentonem získal také letošní PEN/Pinterovu cenu. Na Sacharovovu cenu jej společně navrhly poslanecké kluby socialistů, konzervativců a zelených.

Cenu pojmenovanou po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi europoslanci udělují každoročně od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod.

Do nejužšího výběru se letos dostalo ještě uskupení Mesa de la Unidad Democrática (MUD), které sjednocuje demokratickou opozici ve Venezuele včetně politických vězňů, a zastřelený ruský opoziční politik Boris Němcov.

Loni Sacharovovu cenu obdržel konžský lékař Denis Mukwege, který ve své vlasti pomáhá obětem znásilnění.