Clintonovou v Kongresu grilovali 11 hodin kvůli atentátu v Libyi

Jedenáct hodin vypovídala někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na otázky zvláštního výboru Sněmovny reprezentantů k útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Favoritka demokratických prezidentských primárek odmítla, že by ona či její tehdejší úřad pochybil bezprostředně po atentátu, který stál život čtyři Američany včetně velvyslance.

Při útoku radikálů v Benghází 11. září 2012 zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance Chrise Stevense. Clintonová byla ministryní zahraničí v letech 2009 až 2013.

Zatímco republikánští kongresmani se v diskusi snažili přesvědčit veřejnost o přehmatech Clintonové, podle demokratů šlo o čistě účelovou akci s cílem poškodit její prezidentskou kampaň. „Cílem tohoto výboru je dostat vás před soud,“ řekl Clintonové během jednání demokratický člen výboru Adam Smith. Republikánský předseda výboru Trey Gowdy reagoval slovy, že snaha o vyšetření faktů o Benghází nemá s prezidentskou kandidaturou nic společného a o žádný soud prý nejde.

Někteří jeho straničtí kolegové nařkli někdejší šéfku diplomacie, že po útoku mátla veřejnost a že reakce jejího úřadu nebyla dostatečná. Clintonová všechny dotazy zodpověděla s klidným výrazem ve tváři a nedošlo k emotivním výměnám názorů a zvyšování hlasu jako při prvním vyšetřování nedlouho po útoku. Exministryně opět hájila své tehdejší kroky a snažila se záležitost jednou provždy ukončit. Republikáni již v Kongresu otevřeli vyšetřování poněkolikáté.

„Je mi líto, že to neladí s vaší verzí. Já můžu pouze konstatovat fakta,“ ukončila Clintonová jednu z řady výměn názorů, aniž by se výboru podařilo přesvědčivě doložit nějaké její pochybení.

Útok v Benghází je vedle aféry s používáním soukromého e-mailu v úřadě ministryně hlavní náplní republikánské kritiky namířené vůči Clintonové. Zatímco ještě před několika týdny její popularita u voličů v souvislosti s mediálně široce akcentovanou e-mailovou aférou klesala, po první demokratické televizní debatě nabrala opačný směr. Na jistotě Clintonové ve středu přidalo rovněž prohlášení viceprezidenta Joea Bidena, že se nebude ucházet o Bílý dům. 

Podle nejrůznějších médií ani 11 hodin kritiky na silné pozici Clintonové nic nemění - navíc když z něj nic, co by už dřív nebylo vyřčeno, nevzešlo.