„Lidé v helmách“ podporují ruské nálety v Sýrii – a Putin je na vrcholu popularity

Nového maxima dosáhla popularita ruského prezidenta Vladimira Putina – s jeho prací je spokojeno takřka 90 procent Rusů. Za růstem obliby stojí i rozhodnutí vojensky podpořit syrského prezidenta Bašára Asada. Řada Rusů vyjadřuje Putinovi podporu i na sociálních sítích, kde se prezentuje ve skutečných či přimalovaných helmách.

„Takto vysoká úroveň souhlasu s prací ruského prezidenta je v první řadě spojena s událostmi v Sýrii, s ruskými leteckými údery na tamní pozice teroristů,“ uvedla státní sociologická společnost VCIOM. Ruské letectvo od konce září podniklo v Sýrii přes 700 náletů.

Obliba prezidenta v říjnu u oslovených Rusů dosáhla 89,9 procenta, což je o 0,8 procentního bodu více, než činil dosavadní rekord. VCIOM se v rámci svého průzkumu dotazoval na názor 1600 lidí na 130 různých místech Ruska.

„Lidé v helmách“ podporují vojenskou akci v Sýrii

Rusové akce své armády v Sýrii většinou podporují a někteří z nich to projevují i na sociálních sítích. Pod hashtagem #ЛюдивШЛемах (#peopleinhelmets) postují své fotografie, které vtipně opatřují helmou či leteckými brýlemi. Buď se v nich fotí, nebo si je přimalovávají ve photoshopu. Vznikl dokonce návod, jak leteckou helmu nakreslit, i její předloha.

Profily s helmami
Zdroj: Twitter

Putin stojí v čele Ruska od počátku tisíciletí, v letech 2008 až 2012 zastával úřad premiéra. Jeho znovuzvolení do prezidentského křesla na jaře 2012 provázely do té doby nevídané protivládní demonstrace, ale odpor rychle potlačil. Tehdy jeho popularita klesla na méně než 60 procent, ale v roce 2014 po anexi ukrajinského poloostrova Krym opět prudce vzrostla. Současný mandát prezidentovi vyprší v roce 2018. Zda se bude ucházet o v pořadí čtvrtý mandát, zatím nesdělil.

Útoky na Aleppo prý vyvolaly novou uprchlickou vlnu

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana existují silné náznaky, že kvůli nárůstu útoků na syrské Aleppo začala nová vlna přílivu migrantů. V Turecku jsou už teď asi dva miliony syrských uprchlíků, což je nejvíce ze všech sousedních zemí. Ankara již dříve varovala, že by z Aleppa a jeho okolí mohly dorazit další tři miliony běženců.

V provincii Aleppo v posledních týdnech zesílila své akce syrská armáda, která se snaží dobýt zpět místa obsazená povstalci a ozbrojenci z Islámského státu. Jejich ofenzivu ze vzduchu bombardováním podporuje ruské letectvo.