Předvolební debata v Polsku nemá jasnou vítězku

Výrazné momenty i jasnou vítězku postrádala podle komentátorů televizní debata dvou nejvážnějších uchazeček o post polské premiérky. Duelem ministerské předsedkyně Ewy Kopaczové a hlavní opoziční kandidátky Beaty Szydlové vrcholí kampaň před parlamentními volbami, Poláci budou hlasovat tuto neděli. Z debaty vyplynulo, že pokud zvítězí současná konzervativní opozice, Varšava bude více hledět na zájmy Polska než Evropské unie.

Obě političky se střetly nad tématy ekonomiky či zahraniční politiky, jednou z dominantních otázek byla migrace. Opoziční Právo a spravedlnost (PiS) se netají výhradami k fungování Evropské unie, v ekonomice chce zastavit privatizaci a zvýšit výdaje na podporu rodin.

„Bez silné Evropy není silné Polsko,“ odvětila Kopaczová na otázku jednoho z trojice moderátorů týkající se budoucnosti vztahu země s EU. Šéfka vládnoucí liberální Občanské platformy (PO) vyzdvihla, jak úspěšně Varšava čerpala evropské dotace a jak rostl polský export do evropských zemí během osmi let vlády PO. Szydlová na druhou stranu kritizovala jako selhání vlády schválení pro Polsko nevýhodných projektů plynovodu Nord Stream 2 či klimatických závazků znamenajících omezení pro polskou ekonomiku závislou na uhlí.

Euroskeptickou stranu PiS vede Jaroslaw Kaczyński, který je ale pro řadu voličů nepřijatelný, a tak v čele kandidátky stojí Szydlová. Ta je považována za představitelku moderní podoby PiS, která nechce být vnímána jako strana jednoho muže kritizovaného kvůli příliš radikálnímu odporu k EU či prosazování zájmů církve.

Beata Szydlová (vlevo) a Ewa Kopaczová v předvolební televizní debatě
Zdroj: Jacek Turczyk/ČTK/PAP

PiS kritizovala vládu PO za to, že nedávno „opustila“ země visegrádské skupiny a na rozdíl od nich hlasovala pro unijní plán rozdělit migranty mezi jednotlivé členské země na základě kvót. Szydlová v debatě označila uprchlickou krizi za problém, který ze zahraniční politiky zajímá nejvíce Poláků, a prohlásila, že vláda na něj marně hledá řešení.

Migrace jako polské volební téma – nejde jen o uprchlíky, ale i mladé Poláky

Premiérka se v ekonomické části debaty soustředila zejména na vyzdvihování úspěchů vlád či kritiku ekonomických slibů opozice, které prý budou vyžadovat zvýšení daní či pokles důchodů, ačkoli právě seniorům mají mimo jiné uspíšit odchod do penze. PiS v ekonomické sféře slibuje, že zastaví privatizaci nebo zvýší státní výdaje na podporu rodin. V průzkumech si udržuje náskok až deseti procentních bodů před vládnoucími liberály, problém však podle expertů může mít při případném sestavování koaliční vlády.

Důležitou otázkou byl během duelu i masivní odliv Poláků do zahraničí, kam za prací v minulých letech odešlo přes dva miliony obyvatel téměř čtyřicetimilionové země. Kopaczová prohlásila, že díky stabilizované ekonomice mají důvod se vrátit, zatímco Szydlová pohrozila tím, že v případě další vlády PO bude odliv obyvatel země pokračovat.

Obě političky se v debatě pustily i do několika agresivnějších výpadů. Szydlová prohlásila, že „po osmi letech afér a neschopných vlád PO“ už Kopaczová nemůže nabídnout nic než sebechválu a plané sliby. Premiérka naopak vyzvala sokyni k omluvě za aféru sítě údajně vytunelovaných družstevních záložen známých pod zkratkou SKOK, za niž prý může vláda PiS. 

Vydáno pod