Stovka migrantů vnikla do eurotunelu. Provoz je obnovován postupně

Provoz v tunelu pod Lamanšským průlivem zastavil provoz kvůli utečencům. Společnost Eurotunnel, která toto dopravní spojení mezi Francií a Británií provozuje, ho v noci ze soboty utnula. Vnikla do něj totiž víc než stovka migrantů. Na trati už ale pomalu začínají jezdit vlaky.

Skupině běženců se na francouzské straně ve městě Calais podařilo prolomit ploty terminálu a dostat se až na železniční koleje. Podle společnosti Eurotunnel šlo o dobře zorganizovanou a koordinovanou akci. Společnost v prohlášení zákazníkům doporučila, aby saobotní cestu přeložili na jiný den. Ti, kteří přesto hodlají na cestu vyrazit, musí počítat se zpožděními. 

Bojíme se rozjet, bojíme se zastavit, bojíme se jet.
Odbory strojvůdců společnosti Eurotunnel

V okolí severofrancouzského přístavu Calais přebývá v tábořištích několik tisícovek uprchlíků, z nichž mnozí se pokoušejí dostat do Británie na trajektech nebo právě tunelem pod Lamanšským průlivem. Od června přitom přišlo o život 13 lidí a provoz v eurotunelu musel být několikrát zastaven.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli incidentům s migranty se strojvůdci obávají, že běžence snažící se tunelem dostat z Francie do Británie mohou náhodně zabít. Společnost Eurotunnel v krátké reakci na dopis zaměstnanců uvedla, že jejich obavy chápe. Již v červenci firma zřídila podpůrnou skupinu psychologů. U terminálu v Calais byla navíc zpřísněna bezpečnostní opatření, z nichž mnohá financuje Británie.