Staronový vítěz řeckých voleb vyhrál nečekaně přesvědčivě

Stejně jako na začátku roku zvítězila v předčasných řeckých parlamentních volbách levicová Syriza s velkým náskokem před soupeři – přestože svoje sliby z ledna její lídr Alexis Tsipras nedodržel. Se ziskem necelých 36 procent hlasů bude mít Syriza v třísetčlenném parlamentu 145 křesel, zatímco opoziční Nová demokracie s 28 procenty jen 75. Evropa výsledek voleb vesměs uvítala, komentáře tisku konstatují, že Tsipras dostal druhou šanci, nebude to ale mít lehké. Nejspíš jej už v pondělí jmenuje prezident premiérem, vláda by mohla složit přísahu v úterý.

Na třetím místě znovu skončil ve volbách neonacistický Zlatý úsvit, následuje socialistická strana Pasok, řečtí komunisté (KKE), centristická strana Řeka (To Potami), Nezávislí ŘekovéCentristická unie. Do parlamentu se tak dostalo osm stran. Lidová jednota, která se před volbami odštěpila od Syrizy, zůstala pod tříprocentní hranicí pro vstup do parlamentu.

  • Koalice radikální levice (Syriza) : 35,46 % = 145 poslanců
  • Nová demokracie (Nea Dimokratia): 28,10 % = 75 poslanců
  • Zlatý úsvit (Chrysi Aygi): 6,99 % = 18 poslanců
  • Panhelénské socialistické hnutí (PASOK): 6,28 % = 17 poslanců
  • Komunistická strana Řecka (KKE): 5,55 % = 15 poslanců
  • Řeka (To Potami): 4,09 % = 11 poslanců
  • Nezávislí Řekové (Anexatritoi Ellines): 3,69 % = 10 poslanců
  • Centristická unie (Enosi Kontroon): 3,43 % = 9 poslanců
  • Další politické strany nepřekročily tříprocentní hranici a do parlamentu se nedostaly. Zastoupení v parlamentu jen těsně uniklo Lidové jednotě (Laiki enotita), která s 2,86 procenta jako jediná ze zbývajících politických stran získala přes jedno procento hlasů.

„Máme za sebou dlouhý boj a já dnes cítím zadostiučinění, protože nám řecký lid dal jasný mandát pro další snahy posilovat jeho sebedůvěru uvnitř země i navenek,“ prohlásil vítěz voleb a šéf Syrizy. Expremiér hodlá pokračovat v naplňování červencové dohody s evropskými věřiteli – ale zároveň s nimi dál tvrdě vyjednávat. „Od zítřka začneme pracovat tvrdě a budeme podporovat ty nejslabší, pracovní třídu a slunce zase bude zářit nad naší domovinou. Řecko bude rovnoprávné, spravedlivé a progresivní a lidé zase hrdí,“ slibuje Tsipras.

Koaliční partner zůstává

Stejně jako minule získal Tsipras téměř polovinu křesel v parlamentu a i tentokrát pozve do koalice stranu Nezávislí Řekové, která si připsala necelá čtyři procenta hlasů. Podle zpravodaje ČT ale není vyloučeno, že bude Tsipras hledat podporu i některých středových stran.

Nedělních voleb se zúčastnilo 56,5 procenta oprávněných voličů, tedy méně než v lednu, kdy Syriza zvítězila při volební účasti 63,6 procenta.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu v sumě až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). 

Evropa vítězství Syrizy uvítala

Řecký akciový trh přivítal výsledek nedělních parlamentních voleb mírným oslabením, vítězství Syrizy se ale vesměs očekávalo. Investoři se už zaměřují na vytvoření nové vlády a její plány na plnění podmínek letní dohody s eurozónou na třetím záchranném programu pro zadluženou zemi.  Západoevropské burzy výsledek řeckých voleb neovlivnil. Indexy vesměs rostly. Výjimkou byl německý DAX, který srážel propad akcií automobilky Volkswagen pod vlivem skandálu se zatajováním hladiny emisí u dieselových vozů v USA.
Řecké akcie po volbách mírně klesají

Pro své bývalé krajně levicové spojence zůstává Tsipras zrádným přeběhlíkem. Exministr financí Janis Varufakis vidí ve volbách snahu anulovat předchozí jasně vyjádřená přání Řeků nesouhlasících s úspornými opatřeními. Francouzský prezident Francois Hollande naopak označil volební vítězství Syrizy za „významný úspěch“ pro Řecko i pro Evropu. Ruský prezident Vladimir Putin v telegramu Tsiprasovi vyjádřil naději na „pokračování aktivní spolupráce“. Řecký premiér totiž během svého prvního volebního období udržoval s Moskvou nadstandardní vztahy a kritizoval protiruské sankce zavedené kvůli konfliktu na Ukrajině Evropskou unií.

Výrazné vítězství Syrizy dává podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) staronové řecké vládě silný mandát k realizaci nutných reforem, i když v současné uprchlické krizi to bude ještě složitější než dříve. „Nedávný vývoj jasně ukázal, jak může nestabilita na jednom konci Evropy rozkolísat dění v ostatních zemích. Potřebujeme proto Řecko konsolidované a stabilní, které bude mít dostatek sil, aby zůstalo součástí eurozóny a bylo rovněž schopno přispívat k ochraně vnější hranice schengenského prostoru,“ uvedl český premiér.

Blahopřání poslal Tsiprasovi do Atén i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. V rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France Inter ale hovořil rozčarovaně o staronovém koaličním partnerovi. „Volal jsem Tsiprasovi podruhé, abych se ho zeptal, proč pokračuje v koalici s touto podivnou krajně pravicovou stranou. Vůbec mi na to neodpověděl,“ uvedl v rozhlase Schulz.

Nová řecká vláda bude mít silný mandát k reformám, k nimž se Atény zavázaly v rámci třetího záchranného programu. Evropskou komisi těší především silné zastoupení proevropských stran v novém složení řeckého parlamentu, uvedl mluvčí komise Margaritis Schinas

Alexis Tsipras a Syriza slaví volební vítězství
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Tsipras dostal druhou šanci, lehké to ale mít nebude, shodují se komentáře tisku

Překvapivě hladké volební vítězství Syrizy znamená, že Tsipras dostane jako premiér druhou šanci, bude však mít před sebou nadmíru složitý úkol. Musí se totiž pokusit sjednotit názorově rozštěpenou společnost traumatizovanou léty úsporných opatření, kterou kvůli dohodě s mezinárodními věřiteli čeká další utahování opasků. Pro Tsiprase je to proto hořkosladký triumf, shoduje se v komentářích řecký tisk.

Kvůli úsporám Řecko musí zajistit rekapitalizaci bank, spuštění reformy penzí a pracovního trhu či fungování vznikajícího privatizačního fondu, to vše v období skomírajícího hospodářství a zuřící migrační krize, napsal středolevicový list Ta Nea. „(Tsipras) proto musí uspět na poli, kde se dosud příliš nevyznamenal, na poli vládnutí.“

„Řecko se nyní nachází na stejné cestě, na niž ho vyslaly už lednové volby. Někteří sní o tom, že se Tsipras posune do levého středu a rozjede reformy a privatizaci. Tato naděje je možná odvozena z hloubky jejich zoufalství, protože náznaky takového vývoje na obzoru nejsou, zvláště když z voleb vzejde úplně stejná koalice,“ napsal šéfredaktor konzervativního deníku Kathimerini Alexis Papachelas. „Doufejme, že se tentokrát vyhneme minulým tragickým chybám a že nová vláda bude jednat s větší uvážlivostí a bude hledat ten nejlepší možný kompromis,“ dodal list. Fakt, že Tsiprase nyní čekají těžké časy, připouští i stranický deník hnutí Syriza Avgi. Podle něj ale jedině vláda krajní levice dokáže rozbourat bývalý establishment spojovaný s rozsáhlou korupcí.

Kathimerini k výsledkům řeckých voleb
Zdroj: ČT24

„Alexis Tsipras zase jednou exceloval ve své parádní disciplíně: Naštval všechny ty, kteří ho měli za nezodpovědného populistu a kteří v neděli doufali v jeho porážku,“ konstatoval německý deník Die Welt. „Překvapivě jasné Tsiprasovo volební vítězství má jen jeden závěr, a to, že řečtí voliči chtějí být klamáni,“ napsal německý deník. Ten poznamenal, že parlamentní volby vyhrál šéf levice letos již podruhé a že nyní zvítězil i přesto, že dělal vše, co politik normálně dělat nesmí, pokud chce v úřadu zůstat. „Voličům nasliboval modré z nebe a ve všech hlavních oblastech udělal pravý opak,“ dodal Die Welt k prvnímu Tsiprasovu premiérskému období.

„Úsporný a reformní program, na němž se věřitelé s Řeckem dohodli, prosadit alespoň s troškou sociální únosnosti. A bojovat s korupcí, klientelismem a krácením daní,“ vypočítal rakouský Der Standard, co by měl staronový premiér nyní udělat. „Řekové dali jasně na vědomí, že Tsiprasův nový kurz podporují a že navzdory krizi odmítají krajně levicové i pravicové alternativy, jako je například Zlatý úsvit,“ napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. Deník také poznamenal, že Tsipras již předvedl, že je odborníkem na politické přežití, nyní ale musí dokázat, že jeho tým má ochotu a kompetence reformovat zemi.

Le Figaro k výsledkům řeckých voleb
Zdroj: ČT24

„Zájem Evropanů o dění v Aténách je velmi konkrétní a počítá se na miliardy eur,“ napsal k Tsiprasovu vítězství konzervativní francouzský list Le Figaro. Ten také poznamenal, že stabilní koaliční vláda v Řecku bude působit uklidňujícím dojmem. „Snad se teď Alexis Tsipras změní v zodpovědného politika. Restrukturalizace dluhů, které zemi dusí, by ho zcela určitě povzbudila,“ dodal Le Figaro.

Belgický De Standaard se zabýval nízkým zájmem Řeků o hlasování: „Člověk nemůže Řekům zazlívat, že jich k volbám přišlo tak málo. Kostky již byly vrženy. Řecko je svázáno podrobným seznamem opatření, která v příštích letech budou regulovat hospodářství, daně a sociální systém,“ vysvětlil De Standaard.