Nejezděte k nám, přitvrdili jsme, varuje Dánsko imigranty

Ve snaze odradit potenciální imigranty nechala dánská vláda ve čtyřech pondělních libanonských novinách uveřejnit placený inzerát, v němž upozorňuje na to, že v Dánsku od září platí zpřísněné azylové právo. Na jeho základě budou žadatelé o azyl dostávat až o polovinu nižší dávky a držitelé přechodného povolení k pobytu nemají během prvního roku právo na sloučení rodin. Pro povolení ke stálému pobytu se žadatelé navíc musí naučit dánsky.

Inzerát otištěný ve třech arabských a jedněch anglicky psaných novinách dále uvádí, že všichni odmítnutí žadatelé o azyl musí co nejrychleji Dánsko opustit, což by měla zajistit speciálně zřízená návratová centra.

Ministryně pro imigraci Inger Stöjbergová argumentuje tím, že země nedokáže zvládnout současnou uprchlickou vlnu, musela proto zpřísnit pravidla. Dánsko letos očekává asi 20 000 uprchlíků, loni jich v zemi o azyl požádalo zhruba 14 000.

Reformu azylového zákona schválil dánský parlament koncem srpna a platí od 1. září. Bezdětný člověk bude nově dostávat podporu ve výši asi 6000 dánských korun (21 780 Kč) měsíčně oproti současným přibližně 11 000 dánským korunám (39 960 Kč). Příplatky budou dostávat ti cizinci, kteří se učí dánsky a složí příslušnou jazykovou zkoušku.

Menšinové středopravé liberální vládě, která vzešla z červnových voleb, se tento plán podařilo prosadit díky podpoře pravicových stran, včetně pravicově-populistické Dánské lidové strany (DF). Dánsko nastolilo tvrdší kurz vůči imigrantům a inzertní kampaň v zahraničních médiích avizovalo už v červenci.

O víkendu do Dánska z Německa dorazilo asi 400 uprchlíků. Někteří z nich se údajně snažili vyhnout registraci ze strany místní policie, aby mohli o azyl požádat až ve Švédsku. DF kvůli tomu vyzvala k uzavření hranice s Německem, což ale premiér Lars Lökke Rasmussen odmítl.