Polská legenda realitou? Tajemný vlak s nacistickým pokladem zřejmě existuje

Záhadný vlak s nacistickým zlatem skutečně existuje. Na 99 procent je o tom přesvědčen polský generální inspektor historických památek Piotr Žuchowski. Reagoval tak na zprávy hledačů pokladů, že pod městem Walbrzych na jihozápadě země našli vlak plný zlata a šperků, který zmizel před 70 lety při dobývání tehdejší Vratislavi Rudou armádou.

Zprávy o nálezu pokladu jitří v posledních dnech emoce Poláků. Žuchowski podle svých slov zatím viděl fotky z radaru ukazující více než sto metrů dlouhou soupravu, nejspíš obrněný vlak, jaké se na konci války používaly k převozu cenností. „Je to bezprecedentní nález. Až dosud jsme nacházeli jen tanky a děla,“ dodal.

Přestože si je skoro jist, že světová senzace je na dosah ruky a že nejspíše jde o obrněný vlak, jaký se na konci války ve Slezsku používal k přepravě cenností, vybízel, aby lidé krotili svou netrpělivost. Dosud není jasné, co vlak vezl, ale s velkou pravděpodobností může být zaminován. Situace tedy vyžaduje účast odborníků a obezřetný postup.

Polský generální inspektor historických památek Piotr Žuchowski
Zdroj: ČTK/PAP/Radek Pietruszka

V polovině srpna byly úřady ve Walbrzychu oficiálně vyrozuměny, že dva muži, Polák a Němec, nalezli pod městem vlak se zlatem, který zmizel na jaře roku 1945. Úřadům se nálezci přihlásili o desetiprocentní odměnu. „Nejsou to žádní hledači pokladů, nepotřebují žádnou pozornost. Jsou to zkrátka lidé, kteří mají v této oblasti mnoho zkušeností,“ říká právní zástupce obou mužů Jaroslaw Chmielewski. Vlak se podle nich nachází pod 65. kilometrem na trase z Wroclawi do Walbrichu.

V obrněném vlaku Němci v květnu 1945 z Vratislavi vezli zlato, dokumenty i zbraně. Poklady měly před blížící se Rudou armádou dojet do Walbrzychu, ale nikdy se tak prý nestalo. Podle jedné z verzí souprava vjela do tunelu vykopaného mezi jednou walbrzyšskou čtvrtí a zámkem Ksionž ležícím na severozápadním předměstí města – a už z něj nikdy nevyjela.

Polsko potvrdilo existenci ztraceného nacistického vlaku (zdroj: ČT24)

Primátor města Walbrich zprávě o nálezu vlaku nevěřil a skeptičtí byli i tamní historikové. Za komunismu po nacistickém zlatu totiž marně pátrala polská armáda i tajné služby. Pokud se poklad na kolejích opravdu najde, stane se jeho oficiálním majitelem nejspíš polské ministerstvo státního pokladu. Nálezcům by však odměnu mohli vyplácet i dědici původních majitelů cenností, pokud se je podaří vypátrat.

Podle Žuchowského informace o vlaku prozradil na smrtelné posteli člověk, který vlak pomáhal schovat, a to i s náčrtem, kde je prý ukrytý. Místo však zatím zůstane utajeno, než se jej podaří zabezpečit.

Světový židovský kongres vydal tiskovou zprávu, v níž požaduje, aby se veškeré nalezené cennosti vrátily právoplatným vlastníkům nebo jejich dědicům. Zlato, které by mohlo být ukryté ve vlaku, prý může pocházet i z majetku Židů zabitých během druhé světové války.