Po „třech dnech komedie“ má Řecko premiéra

Atény – V čele nové řecké přechodné koaliční vlády bude Lukas Papadimos, bývalý viceprezident Evropské centrální banky. Oznámil to po dnešním více než čtyřhodinovém jednání šéfů politických stran prezidentský úřad. Nová vláda by měla složit přísahu v pátek v poledne. Jejím úkolem bude zajistit do únorových předčasných voleb zahraniční finanční pomoc a pokračovat v tvrdých úsporných ekonomických opatřeních.

Prezident na návrh šéfů politických stran svěřil mandát k sestavení vlády Lukasi Papadimosovi, uvádí se v prezidentském komuniké. Řecko je na klíčové křižovatce, čelí obrovským problémům, euro je pro něj záruka měnové stability, řekl podle agentur Papadimos po jmenování premiérem přechodné vlády. „Jsem přesvědčen, že účast Řecka v eurozóně je zárukou měnové stability a faktorem ekonomické prosperity a že přes všechny obtíže napomůže k narovnání národní ekonomiky,“ prohlásil Papadimos.

Podle prvních reakcí analytiků je jmenování nového řeckého premiéra pozitivním signálem pro trhy, že kabinet bude mít velmi silnou podporu parlamentu a zasadí se o to, že dohoda o finanční pomoci uzavřená s EU bude v plné šíři dodržena a uplatněna. „Po třech dnech komedie má Řecko premiéra, který je plně kvalifikován uspět v úkolech, jimiž byl pověřen,“ uvedl politolog Kostas Panagopulos. Podle Dimitrise Mardase, profesora ekonomie na univerzitě v Soluni, je Papadimos nejlepší řešení ze všech, která byla ve hře.

Lukas Papadimos
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Papadimos je respektovaná osobnost evropských kapitálových i finančních kruhů, není členem žádné politické strany. Má pověst muže, který neztrácí klid, což je v době, kdy silně zadlužená země nutně potřebuje určitý stupeň stability, podle expertů k nezaplacení.

Jmenování Papadimose přichází po čtyřech dnech místy až chaotického jednání mezi odstupujícím premiérem Jorgosem Papandreem a šéfem konzervativní opozice Antonisem Samarasem.

Řekové se v minulých letech neúnosně zadlužili a loni v květnu dostali od MMF a eurozóny příslib balíku v celkové výši 110 miliard eur. Ten je uvolňován postupně a věřitelé při tom kontrolují, zda Řecko plní dohodnuté podmínky. Druhý záchranný program v sumě 109 miliard eur (2,7 bilionu eur) z letošního července předpokládá na rozdíl od prvního účast soukromých věřitelů, kteří Řecku budou muset část dluhové zátěže odpustit.