Německé ultrapravicové hnutí zřejmě chtělo útočit na mešity

Berlín - Německá policie zadržela čtyři lidi. Podezírá je z přípravy útoků na azylová centra a mešity a přechovávání výbušnin. Do razie se zapojilo 250 policistů. Tři muži a žena založili ultrapravicové hnutí Old School Society (OSS), které připravovalo násilnou akci proti cizincům.

Domovních prohlídek se v Sasku, v Bavorsku a třech dalších spolkových zemí zúčastnily stovky vyšetřovatelů. Policie zadržené obvinila z přechovávání výbušnin. „Během prohlídek byla zkonfiskována silná pyrotechnika a další důkazy,“ uvedl úřad prokurátora.   

Za vůdce skupiny jsou podle DPA považováni dva muži ve věku 56 a 39 let. Dalšími
zadrženými jsou 47letý muž a 22letá žena. Podle německého ministra vnitra je OSS zjevně nová organizace. "Jsme velmi rádi, že jsme ji snad zadusili v zárodku, všechno ostatní ukáže
vyšetřování," řekl ministr.

Extremisté prý chtěli spáchat atentát v nejbližší době, možná už o víkendu. Údajně na to poukazuje odposlechnutá komunikace členů skupiny. Atentát údajně měl zranit nebo zabít lidi a silně poškodit jednu budovu.
  
„Podle současného stavu vyšetřování bylo cílem skupiny provádět útoky v menších skupinách v Německu proti známým salafistům, mešitám a azylovým střediskům,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Za tímto účelem si prý zatčená čtveřice opatřila výbušniny.

V posledních letech v Německu přibylo konfliktů mezi pravicovými extremisty a salafisty, kteří prosazují návrat k raným formám islámu. V roce 2013 úřady oznámily, že zmařily vraždu politika Národnědemokratické strany Německa (NPD) v Severním Porýní-Vestfálsku, plánovanou právě salafisty.

Podle de Maiziéra dnes zveřejněné statistiky rovněž potvrdily prudký nárůst počtu násilných činů spáchaných pravicovými extremisty. Loni bylo takových činů o 23 procent víc než v předchozím roce. Z celkem 1029 takových útoků bylo 175 namířeno proti azylovým domům, což je trojnásobek ve srovnání s rokem 2013.

Počet žadatelů o azyl v Německu prudce roste – jen v roce 2014 jich bylo zhruba 200 tisíc. Letos vláda očekává číslo dvakrát vyšší.  

V Německu je také silné protiislamistické hnutí Pegida. Ještě před pár měsíci se pochodů v Drážďanech účastnily tisíce lidí. Po rozkolu ve vedení hnutí ale jeho podpora klesla. 

Manželský pár se inspiroval útokem v Bostonu

Němečtí policisté už koncem dubna zmařili jiný teroristický útok. Nedaleko Frankfurtu nad Mohanem zadrželi manželský pár, u něhož našli podomácku sestrojenou nálož a střelné zbraně. Policisté sledovali manžele od konce března, kdy je na ně upozornil frankfurtský obchod se stavebninami. 

Dvojice údajně nakoupila velké množství peroxidu vodíku, který už dříve využívaly teroristické skupiny v Německu k sestrojení výbušnin. Při nákupu navíc manželé uvedli falešná jména. Tradiční cyklistický závod, který se možná měl stát cílem útoku, byl následně zrušen.