Nobelovu cenu za literaturu získal Francouz Le Clézio

Stockholm - Nobelovu cenu za literaturu letos obdrží francouzský prozaik Jean-Marie Gustave Le Clézio. Ve Stockhholmu to dnes oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské královské akademii věd. Ten Le Clézia označil za autora nového směru, poetických dobrodružství, ocenil zároveň jeho citlivé nadšení a objevování lidskosti v dnešní společnosti. Le Clézio uvedl, že udělení ceny je pro něj velkou ctí.

Le Clézio píše dobrodružné novely, eseje, ale i dětskou literaturu. V tvorbě se inspiruje svými cestami po celém světě. Vychází z existencionalismu a nového románu. Podle výboru pro udělování cen je objevný především jeho jazyk, který evokuje skutečnost existence. Přínosná je prý i jeho angažovanost v otázce ochrany životního prostředí.

Tento spisovatel se narodil v roce 1940 v Nice. Osmašedesátiletý autor má bretaňský, britský a mauretánský původ. „Je to nejlepší a nejčtenější frankofonní spisovatel, ale je téměř nefrancouzský,“ naráží na původ Le Clézia publicista Jiří Slavíček.

Lé Clézio - brusič diamantu

Le Clézio začal svou spisovatelskou kariéru už v osmi letech. Ve 23 letech jej ve Francii proslavila jeho první novela Le Procès-Verbal. Za tu dostal jedno z předních francouzských literárních ocenění - Renaudotovu cenu. Dosud publikoval přes 50 knih. Píše povídky, novely a eseje. V Česku vyšla jeho kniha Bludná hvězda, Mondo a jiné příběhy a Horečka. Publicista Jiří Slavíček oceňuje především autorovu francouzštinu: „Je to brusič diamantu, on si s francouzštinou hraje. Nad každou větou hodně přemýšlí… Řazení velmi jednoduchých, ale zato přesných gramatických vět, velmi umocňuje citový náboj jeho tvorby.“

Jean-Marie Gustave Le Clézio:

„Nobelova cena vám dá důvod, proč pokračovat v práci.“

„Nobelova cena pro mě, jako každá jiná cena za literaturu, reprezentuje určité časové období. Je to něco, co vás doslova oživí, co vám dodá důvod, proč pokračovat v práci,“ řekl Le Clézio, který pokračoval reakcí na současnou finanční a hospodářskou krizi. V této souvislosti vyzval mladou generaci, aby nepřestala číst romány a myslela sama za sebe.

Oficiálně dostane spisovatel Nobelovu cenu spolu s pamětní medailí a diplomem na předávacím ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, tedy 10. prosince. Le Clézio dostane mimo to i 10 milionů švédských korun, což je asi 25,5 milionu korun.

Někteří odborníci odhadovali, že by se Le Clézio mohl stát letošním laureátem Nobelovy ceny, patřil totiž spolu s dalšími kandidáty k favoritům. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy už autorovi blahopřál. Uvedl, že jde o poctu pro Francii, francouzský jazyk. Ministr zahraničí Bernard Kouchner pak poznamenal, že cenu dostal jeden z nejnáročnějších a nejvynalézavějších spisovatelů současnosti.

Kniha Le Clézia
Zdroj: ČT24