Mensdorffa-Pouillyho propustili z vazby

Vídeň - Rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, který je podezřelý z korupce při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen v Česku a v Maďarsku, byl dnes ve Vídni po pěti týdnech propuštěn z vazby. Vyšetřovatelé obchodníka viní z toho, že od britského zbrojního koncernu BAE Systems získal neprůhledně 13 milionů eur (asi 365 milionů korun). Mensdorff-Pouilly nyní bude vyšetřován na svobodě.

Ve vazbě skončil v únoru, protože panovaly obavy, že by mohl ovlivňovat vyšetřování. Jeho propuštění navrhlo příslušné státní zastupitelství s tím, že důvody k vazbě už pominuly, vyšetřování bude pokračovat v zahraničí. Teprve poté případně státní zastupitelství podá na obchodníka žalobu.

S informacemi o podplácení při uzavírání smlouvy na stíhačky Jas-39 Gripen s Českem přišla švédská televize SVT v únoru 2007. Padla tehdy zmínka i o tom, že by do korupční aféry mohl být zapleten Mensdorff-Pouilly. Podle dřívějších informací se snažil původ peněz doložit falešnými účty a dokumenty.

Gripeny prodávala právě firma BAE. Stíhačky vyrábí švédská společnost Saab AB, v níž má BAE podíl 21 procent. Mensdorff-Pouilly působil v 90. letech v Česku jako poradce BAE Systems. Tehdy se prý pokoušel o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli rozhodování o nákupu stíhaček na starosti. Česko si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajalo za 19,65 miliardy korun.

V dubnu 2007 švédští vyšetřovatelé začali prozkoumávat i okolnosti neuskutečněného obchodu s letouny mezi firmou Saab a rakouskou armádou. Před dvěma lety v květnu Mensdorff-Pouilly při výpovědi v parlamentním vyšetřovacím výboru popřel, že by měl s obchodem kolem stíhaček co do činění. Krátce na to švédská televize informovala o tom, že nejspíš figuroval v obchodě s gripeny i v Maďarsku. Koncem roku 2007 rakouské státní zastupitelství zahájilo vyšetřování obchodníkova podílu na „gripenové aféře“.

Loni v září vyšetřovatelé kvůli podezření na korupci a praní špinavých peněz prohledali jeho kancelář a zámek. V říjnu pak obchodníka vyslýchala britská policie. V prosinci na něj trestní oznámení kvůli obohacení z obchodu se stíhačkami podal jeho příbuzný. Začátkem roku pak začalo vídeňské zastupitelství obchodníka vyšetřovat kvůli podezření z falešné výpovědi.

JAS-39 Gripen
Zdroj: ČT24
Vydáno pod