Do půlky století by většinu Západoevropanů mohli tvořit muslimové

Londýn - V Evropě tiká demografická časovaná bomba. Příliv migrantů a nízká porodnost bílých Evropanů v příštích dvou dekádách totiž povede k tomu, že se kontinent změní k nepoznání a do roku 2050 budou pětinu obyvatelstva Evropské unie tvořit muslimové. To bude mít dopad nejen na kulturu, bydlení, sociální systém, zaměstnanost a vzdělání, ale výrazně to ovlivní i zahraniční politiku, především pokud jde o vztahy mezi Evropou a USA. Do poloviny století by dokonce mohli muslimové tvořit většinu obyvatelstva západní Evropy, píše britský deník Daily Telegraph s odvoláním na nejrůznější studie amerických a evropských odborníků na migraci.

Deník soudí, že evropští politici tento problém stále podceňují: soustředí se na žadatele o azyl a kontrolu migrace a opomíjejí integraci těch, kteří již v Evropě žijí. Ještě před pěti lety se předpokládalo, že počet obyvatel EU klesne do roku 2050 o 16 milionů. Nyní se naopak počítá s tím, že do roku 2060 se její populace zvedne o deset milionů.

Za posledních 30 let se procento muslimského obyvatelstva Evropy více než zdvojnásobilo a Mohamed, Adam, Rayan, Ayoub, Mehdi, Amine a Hamza vévodí v Bruselu žebříčku nejčastějších jmen novorozenců. Daily Telegraph připomíná, že v roce 1998 byla například jen 3,2 procenta obyvatel Španělska narozena v zahraničí, předloni už to bylo 13,4 procenta.

Dvacetiprocentní podíl evropského obyvatelstva překračují muslimové někde již dnes: v Marseille a Rotterdamu tvoří čtvrtinu obyvatel, ve švédském Malmö pětinu.