Experti dávají za loňský srpnový konflikt vinu především Gruzii

Brusel - Expertní komise Evropské unie dává vinu za loňský rusko-gruzínský konflikt Gruzii. Podle odborníků ale nese část viny i ruská strana. Nezávislá komise se snažila zjistit, kdo vyvolal loňský srpnový konflikt. Rusko-gruzínská válka vypukla 7. srpna 2008, kdy gruzínské jednotky pronikly na území Jižní Osetie. Ruské jednotky okamžitě v regionu proti Gruzíncům zasáhly. Konflikt trval celkem pět dní. I když bylo uzavřeno příměří, i nadále Rusko a Gruzie ostražitě střeží své zájmy v regionu.

Expertní komise, která vznikla na popud německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, měla prošetřit, kdo vyvolal loňský rusko-gruzínský konflikt. O závěrech expertní komise včera informoval Spiegel. Odborníci pod vedením švýcarské diplomatky Heidi Tagliavini nyní závěry šetření předají generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, zároveň budou o výsledcích informováni i všechny členské státy Evropské unie a především také ruská a gruzínská vláda. 

Podle neoficiálních zpráv odborníci šetření uzavřeli s tím, že za vznik konfliktu je zodpovědné Tbilisi, dodávají ale také, že část viny nese i Moskva. Experti se přiklánějí k tomu, že se Gruzie nechala vyprovokovat ruskou stranou k útoku na Jižní Osetii a Moskva toho později využila k vojenské akci, která ale přesahovala rámec údajné obrany svých občanů v regionu a vážnosti situace přímo na místě. 

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Gruzínská vláda bere závěry odborné komise velmi vážně. A to především kvůli tomu, že na nich bude možná závislá i budoucnost gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Loňské události jsou v Gruzii neustále předmětem diskusí. Za postup během srpnové války ostře kritizovala Saakašviliho gruzínská veřejnost i opozice. 

I když byl konflikt po pěti dnech uzavřen příměřím, i nadále Rusko a Gruzie střeží v regionu své zájmy. Ruské pobřežní úřady dnes oznámily, že začaly hlídkovat ve vodách Abcházie, kde stoupá napětí kvůli gruzínské blokádě tohoto separatistického gruzínského regionu. Gruzie zabavuje nákladní lodě směřující do odštěpeneckého území. Rusko reagovalo na postup Gruzie oznámením, že zadrží každou gruzínskou loď, která vstoupí do vod Abcházie bez povolení.

Vydáno pod