Saudská Arábie zavedla volební právo žen

Rijád - Ženy v Saúdské Arábii budou mít poprvé v historii možnost jít k volbám. Král Abdalláh ve svém dnešním projevu slíbil, že ženy nově budou mít volební právo. Uplatnit ho však mohou jen v místních volbách, v nichž se volí členové samosprávy s omezenými pravomocemi. Saúdská Arábie je absolutní monarchií a veškerou zákonodárnou i výkonnou moc má ve svých rukou král.

„Ženy budou moci kandidovat v místních volbách a budou mít dokonce právo volit,“ prohlásil král při svém výročním projevu během shromáždění své Poradní rady (Madžlis aš-Šúrá).

Rada, jíž se zkráceně říká šúrá, má 120 členů jmenovaných na čtyřleté období panovníkem. Také v radě podle něj budou moci nyní zasednout ženy. „Protože odmítáme upozaďovat ženy ve společnosti ve všech rolích, které nejsou v konfliktu s právem šaría, rozhodli jsme se po poradě s vyššími duchovními a dalšími… zapojit ženy do šúry jako její členy, počínaje příštím obdobím,“ slíbil Abdalláh.

První celostátní místní volby proběhly v Saúdské Arábii poprvé v roce 2005. Další se konají už tento čtvrtek, pro ty ale právo žen volit ještě nebude platit. Poprvé budou moci obyvatelky arabského státu volit v roce 2015.

Saúdská Arábie byla poslední muslimskou zemí, která ženám nepřiznávala volební právo. Velice konzervativně se zde staví i k dalšímu veřejnému uplatnění žen. Letos například vzbudila pozornost iniciativa, která bojovala za právo žen řídit automobil. Saúdské Arabky totiž nesmějí bez přitomnosti muže samy řídit a souhlas mužského příbuzného potřebují také, když chtějí cestovat, když mají být operovány nebo když chtějí začít pracovat.