V Německu opět začíná hon na nacisty

Berlín – Němečtí státní žalobci znovu otevřeli stovky pozastavených vyšetřování lidí, kteří se měli podílet na nacistických zločinech. Znovu třeba prošetří případy bývalých nacistických dozorců. Ti by mohli být obviněni díky precedentu v případu dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor Johna Demjanjuka, který byl v Německu odsouzen. Za podíl na vraždách téměř 28 tisíc Židů dostal pět let vězení, do něho ovšem nenastoupil kvůli vysokému věku a špatnému zdravotnímu stavu.

I když teď v Německu pokračuje v případu Demjanjuka odvolací proces, dává celá kauza naději německým soudům, že se budou moci zabývat i dalšími podobnými případy. Mnoho jich zatím zůstalo nepotrestáno. „Většinou to krachlo na tom, že se nedokázala tomu člověku konkrétní vražda. Že třeba vraždila jeho jednotka, že u těch vražd byl, to se nebralo jako důkaz,“ okomentoval to publicista Stanislav Motl.  

Jenže Demjanjuk je prvním, kdo byl i přesto odsouzen. Teď v domově důchodců čeká, až rozsudek v jeho případě nabude právní moci. Čeká se také na rozhodnutí o odvolání. I tak ale státní zástupci nebudou zahálet a otevřou další případy. „Nechceme čekat tak dlouho, takže už jsme zahájili vyšetřování,“ potvrdil příslušný státní zástupce Kurt Schrimm. 

Šéf Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff říká, že Demjanjukovo odsouzení otevřelo dveře dalším stíháním, která byla v minulosti nemyslitelná. „Mohla by to být velmi zajímavá závěrečná kapitola,“ řekl lovec nacistů. Během dvou měsíců chce proto odstartovat novou kampaň proti nacistickým zločincům.

Rozhovor se Stanislavem Motlem (zdroj: ČT24)