Železný etiopský premiér je po smrti, hrozí nestabilita

Addis Abeba - V bruselské nemocnici zemřel v noci na dnešek etiopský premiér Meles Zenawi. Sedmapadesátiletý ministerský předseda dvakrát vyslal etiopské síly do bojů proti islamistickému povstání v Somálsku a kvůli podpoře boje proti terorismu ve východní Africe platil za úzkého spojence Washingtonu. Zenawiho v úřadu dočasně nahradí dosavadní místopředseda vlády a ministr zahraničí Hailemariam Desalegn. Vládní Etiopská lidová revoluční demokratická fronta by pak měla určit stálého Zenawiho nástupce. Datum ale zatím stanoveno nebylo.

Zenawi stál v čele východoafrické země dvě desítky let. Na veřejnosti se neobjevoval od června a spekulovalo se o jeho zdravotním stavu. Etiopská televize upřesnila, že se Zenawi v minulých dvou měsících léčil v zahraničí a zemřel na náhlou infekci. Už v červenci zdroje AFP uvedly, že premiér byl hospitalizován v Bruselu a že jeho stav je kritický. Tajnůstkářská etiopská vláda tehdy jen ve stručnosti oznámila, že si šéf kabinetu potřebuje odpočinout po jistém onemocnění.

Meles Zenawi zemi vládl železnou rukou. Moci se ujal v roce 1991 po převratu, kdy jeho povstalci nechali padnout diktátorský marxistický režim prezidenta Mengistua Haileho Mariama. Zenawi ve volbách v roce 2010 získal 99 procent odevzdaných hlasů. Ochránci lidských práv jej kritizovali kvůli potlačování opozice, Západ se ale rozhodl represe ignorovat ve prospěch spojenectví v boji proti terorismu ve východní Africe. Kritiku ve vlasti Zenawi sklidil za prodej půdy cizincům a za úzké obchodní styky s Čínou, které ale prý nepřinesly více pracovních příležitostí.

„Zotavoval se dobře, ale zničehonic se něco stalo a musel být převezen na jednotku intenzivní péče a nepodařilo se jim (lékařům) ho udržet při životě,“ podotkl mluvčí keňské vlády Bereket Simon. Ujistil, že vše je stabilní a vše bude pokračovat, jak to naplánoval premiér. Předčasné volby se podle něj konat nebudou. Etiopané by se k urnám měli znovu vydat ve volbách plánovaných na rok 2015. Keňský premiér Raila Odinga ale vyjádřil obavy, že Zenawiho smrt by mohla vést k mocenskému vakuu a politické nestabilitě v zemi. Somálské islamistické hnutí Šabáb, které USA označují za teroristickou organizaci, úmrtí etiopského premiéra označilo za „radostnou novinku“ pro somálský lid a jeho mluvčí prohlásil, že Etiopie se nyní „určitě zhroutí“.

Vydáno pod