Radioaktivní loď přestala být postrachem Murmansku

Moskva - Z proslulého přístavu Murmansk zmizela největší jaderná hrozba Severu - loď Lepse plná radioaktivního materiálu. Plavidlo, které fungovalo jako sklad vyhořelého jaderného odpadu z ledoborců, stálo v přístavu od roku 1988.

Rezavějící trup lodi Lepse skrývá 640 článků vyhořelého jaderného paliva. Řada z nich je navíc poškozená. „Loď je stále na vodě, její trup stárne a rozpadá se. Nevydrží navždy. Je jasné, že se tenhle problém musí vyřešit co nejdříve,“ upozorňuje ředitel pro bezpečnost společnosti Atomflot Michajl Filippov.

Vody Severního ledového oceánu brázdila Lepse už od 60. let minulého století. Její úkol byl nejen dodávat palivo ledoborcům. Převážela jaderný odpad, který posádka potápěla do moře. Při jedné takové misi se dostala do bouře. Radioaktivní materiál se rozlil a celou loď kontaminoval. Rusové neměli k dekontaminaci peníze ani techniku.

Radioaktivita
Zdroj: ČT24

Lepse je na cestě do suchého doku, kde ji dělnící rozřežou. Jaderný odpad má být převezen do specializovaných skladů. Celá demontáž vyjde na 30 milionů eur, které z velké části poskytly evropské země. Ty za likvidaci Lepse společně s neziskovými organizacemi bojovaly desítky let.

V největším městě za severním polárním kruhem bydlí přes 300 tisíc lidí. S pohledem na poslední plavbu Lepse si mohou všichni oddechnout.

Z Murmansku odtáhli radioaktivní loď (zdroj: ČT24)