Putin: S teroristy budeme tvrdě bojovat až do jejich zničení

Moskva - Rusko povede tvrdý a důsledný boj s teroristy až do jejich úplného zničení, prohlásil prezident Vladimir Putin v novoročním projevu. V souvislosti s teroristickými útoky ve Volgogradu zatkla policie desítky lidí. Někteří z nich měli u sebe zbraně. V ulicích města jsou výrazně posílené hlídky. Počet mrtvých stoupl na 34, zraněných je víc než sto.

V novoročním poselství ruskému národu Putin z Chabarovsku na Dálném východě reagoval na volgogradské atentáty, když uctil památku mrtvých. Bombové útoky otřásly Volgogradem v neděli a v pondělí. Exploze na vlakovém nádraží si podle nejnovější bilance vyžádala 16 obětí. Následující den obdobná exploze zcela zdemolovala jeden z městských trolejbusů. Počet mrtvých v důsledku tohoto atentátu vzrostl na osmnáct.

Teroristické údery vyvolaly otázky o bezpečnosti v zemi, která bude v únoru v jihoruském Soči hostit zimní olympijské hry. Putin proto nařídil posílit bezpečnostní dohled v celé zemi, bezpečnostní složky uvedl do zvýšené pohotovosti a ředitele ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandra Bortnikova odeslal do Volgogradu. „Jen společně dokážeme být silní, dokážeme zajistit postup Ruska kupředu a dosáhnout naplnění našich společných plánů,“ konstatoval prezident. Rusko se podle něj v roce 2013 stalo lepším, bohatším a přívětivějším.

Do východoruského města přijel Putin proto, aby vyjádřil solidaritu s oběťmi katastrofálních záplav, které letos v létě postihly ruský Dálný východ. Živelní pohroma si vyžádala jediný lidský život, ale způsobila mnohamiliardové škody, které se dosud nepodařilo zacelit.

Putin pozdravil Obamu, Janukovyče i Berlusconiho

Ruský prezident na svých webových stránkách publikoval zhruba tři desítky poselství adresovaných zahraničním státníkům. Pozdravil třeba šéfa Bílého domu Baracka Obamu a vyjádřil přesvědčení, že oba státy mohou „reálně přispět“ k zachování globální stability. Zvlášť srdečného pozdravení se dostalo ukrajinskému prezidentu Viktoru Janukovyčovi, s nímž Putin koncem roku podepsal dohodu o finanční podpoře ukrajinské ekonomiky a posílení vzájemné kooperace. Putin zdůraznil, že s Janukovyčem ho pojí „soudružské, pracovní vztahy, které umožnily otevřeně posuzovat jakékoli, i ty nejkomplikovanější otázky“.
   
Kromě aktivních politiků ruský prezident na svých webových stránkách pozdravil i některé bývalé politické osobnosti, například někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera, italského expremiéra Silvia Berlusconiho, bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho či exprezidenta USA George Bushe. Pozdrav do České republiky Putinova webová stránka neobsahuje.