Inspektoři v Sýrii prý krátce upadli do zajetí, vedení zprávu popřelo

Damašek – Skupina šesti inspektorů a jejich řidičů, kteří v Sýrii vyšetřují použití chemických zbraní, skončila podle syrské vlády krátce v rukou „teroristů“. Dle ministra zahraničí byli pozorovatelé přepadeni v době, kdy se snažili dostat do blízkosti vesnice Kafr Zaita v provincii Hama. Nyní se však už vrací v bezpečí na základnu, uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nikomu se prý nic nestalo.

Šéf OPCW Ahmet Üzümcü vyjádřil znepokojené nad bezpečností personálu organizace, která dohlíží na zničení syrského chemického arzenálu. Vyzval strany bojující v Sýrii, aby s misí spolupracovali. „Naši inspektoři mají v Sýrii objasnit fakta o opakujících se obviněních z používání chloru. Kladem důraz na jejich bezpečnost a všechny strany konfliktu jim musejí umožnit bezpečný pohyb,“ sdělil Üzümcü.

Sýrie loni souhlasila s tím, že vyveze svůj chemický arzenál a nechá ho zničit. Vývoz chemikálií je ve zpoždění kvůli bezpečnostním problémům. Všechny bojové chemikálie mají být dle harmonogramu stanovenému rezolucí Rady bezpečnosti OSN zničeny do 30. června. Syrská opozice začala před několika týdny upozorňovat, že se Damašek sice zavázal zbavit se oficiálně přiznaných bojových látek, ale v bojích teď používá chlor.

Armádní vrtulníky prý shodily v dubnu na tři města v provincii Hamá barely s chlorem. Na stranu opozice se připojili ochránci lidských práv z Human Rights Watch a oznámili, že pro to existují důkazy. Vláda nařčení odmítá a chlorové útoky připsala islamistům z fronty An-Nusra.