S vírou a odhodláním proti všem – novinář pronikl mezi radikály IS

Mosul/Washington – „Jestli 150, nebo 500 milionů – nám je to jedno. Zabijeme je všechny,“ cituje Jürgen Todenhöfer jednoho z muslimských bojovníků. Německý novinář a spisovatel nabízí výjimečný náhled do přemýšlení radikálních členů Islámského státu. Jako jeden z mála Evropanů totiž na deset dní pronikl do bašty IS, aniž by bojoval o život v zajetí či jako spřízněný válečník na frontě. Dosud jako jediný západní žurnalista dostal podobné povolení. Hovořil s bojovníky, vězni i obyvateli měst pod přísným dohledem islamistů. S tím, co viděl a slyšel, se nyní svěřil americké stanici CNN.

Todenhöferova cesta vedla přes města Rakká, Mosul nebo Dajr az-Zaur – místa, která momentální vládci nyní prohlašují svým „chalífátem“. Měl tak možnost vidět, jak vypadá každodenní život ve společenství, kde vládnou islamisté a jejich vlastní interpretace koránu. Tamní obyvatelstvo se podle něj řídí přísným náboženským dohledem. To přináší zvláštní směs uspokojení i obav.

Těm, kteří zůstali (a mohli zůstat), Islámský stát totiž přinesl alespoň prozatímní stabilitu. Za jakou cenu a jakkoliv krvavými prostředky, se prý až tolik neřeší. „Na 130 tisíc křesťanů bylo vyhnáno, šíité vesměs utekli sami, mnoho lidí bylo zavražděno. Město jako takové nicméně funguje a lidem se vlastně zamlouvá stabilita, kterou jim Islámský stát přinesl,“ líčí novinář.

Západní novinář natáčel v centru Islámského státu (zdroj: ČT24)

Mezi obyvateli Mosulu, druhého největšího města v Iráku, ale přesto panuje atmosféra strachu. Ulice pod vládou IS kříží pravidelné hlídky, které dohlížejí na přísné plnění dogmat. Včetně oddělených chodníků, zahalených žen nebo poledního zavírání obchodů kvůli modlitbám. Z nekompromisních trestů zde mají všichni respekt.

Podívejte se na reportáž CNN

CNN: Cesta německého novináře mezi islamisty (zdroj: ČT24)

„Tvrdě jsme zaútočili, oni prostě uprchli“

Právě Mosul může posloužit za příklad přísné morálky nejen v ulicích, ale i na válečné frontě. Podle vedení IS se jeho bojovníkům podařilo klíčové město dobýt s pouhými 300 muži během čtyř dnů. Proti nim přitom mělo stát 20 tisíc členů obranných jednotek. „Popravdě řečeno, nezaútočili jsme na ně najednou, ale tvrdě napadali jejich obrannou linii včetně sebevražedných útoků. Pak už řada z nich prostě uprchla,“ líčí Todenhöferovi mladý bojovník.

Odhodlání a chuť kvůli Alláhovi položit život je prý hlavním trumfem islamistů proti najatým vojákům. Víra jednoduše vítězí nad penězi, zní z bojovníkových úst. „Bojujeme pro Alláha, oni pro peníze a jiné věci, se kterými se ovšem neztotožňují. Nevěří jim,“ dodal pro novináře jeden z radikálů.

Jürgen Todenhöfer in #Raqqa under #IslamicState protection and tour. #IS #Syria. pic.twitter.com/tyDvo33wIw

Nadšení militantních členů IS ale mohl Todenhöfer poznat i z jiného pohledu. Měl totiž mimo jiné možnost nahlédnout do jednoho z výcvikových center – další mocné zbraně IS, kde se spojuje náboženská výchova s vojenskou. Nových bojovníků prý přicházelo do konkrétního tábora každý den kolem padesáti.

Ačkoliv odcházejí jako poslušní válečníci vyzbrojení samopalem AK-47 a odhodláním obětovat v boji vše, nejde prý zdaleka o chudé a nevzdělané lidi, kteří vedle životního zoufalství hledají novou „spásu“. „Jeden z těch, které jsme potkali, nedávno dokončil práva. Měl zajímavé pracovní nabídky, ale všechny odmítl proto, aby přišel a bojoval. Potkali jsme bojovníky z Evropy i Spojených států. Jeden byl z New Jersey,“ dodává pro CNN Todenhöfer.

Jürgen Todenhöfer - muž, který dostal souhlas s poznáním reálií IS
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Disciplína islámských vojáků jde tak daleko, že jeden z vojáků dokonce sám dobrovolně nosil opasek s náložemi. Měl totiž nadváhu, jak líčí novinář. Onen muž prý věděl, že by v boji těžko protivníkům utíkal. A než se nechat zajmout, dobrovolně se prý sám odpálí.

Jednou z nejzajímavějších epizod Todenhöferovy cesty byl rozhovor s jeho krajanem v řadách radikálů. Právě tady se prý nejvíce projevila síla islamistické propagandy a pokřivené víry. „Nemíním se vrátit do Evropy. Jednou ji prostě obsadíme. Není otázka zda, ale kdy se to stane. Ale jedna věc je jasná… Pro nás neexistují hranice, jen frontové linie,“ řekl muž novináři.

Islámský stát popravuje své odpůrce
Zdroj: ČT24

Slova německého bojovníka v řadách islamistů (podle novináře Todenhöfera):

„Naše expanze bude dlouhodobá. A Evropané musí vědět, že když přijdeme, nebude to pro ně příjemné… Ti, kteří se nepřihlásí k islámu nebo nebudou platit naši daň, budou zabiti.“

Při vzájemném rozhovoru padla řeč i na pronásledování dalších náboženství, zejména šíitské odnože islámu. „Co oněch 150 milionů šíitů, pokud odmítnou konvertovat?“ zeptal se Todenhöfer. „Jestli 150 milionů, 200 milionů, nebo 500 milionů, na tom nezáleží. Zabijeme je všechny,“ odvětil prý bojovník.

Podobně striktní názor mají členové IS také na kruté metody zabíjení nebo zotročování – zejména pak žen. „Jen ignoranti věří, že v rámci křesťanství nebo judaismu není žádné otroctví. Samozřejmě že existují ženy, které jsou nuceny do prostituce, a to v těch nejhorších podmínkách,“ odpověděl prý muž. „Od zotročování ani stínání hlav neustoupíme, je to součást našeho náboženství.“

Islámský stát

Radikální organizace vznikla jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jejím centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii.

V červnu tamní milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje právo šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.