Požár italského trajektu má první oběť, evakuace pokračuje

Atény - Nejméně jednu oběť si vyžádal požár trajektu, který plul s asi 500 lidmi na palubě z Řecka do Itálie. Podle tamních úřadů bylo na stále hořící lodi s italskou vlajkou nalezeno tělo muže. Záchranná operace, kterou komplikovalo hlavně špatné počasí, pokračuje a potrvá přes noc. Podle spolupracovníka ČT v Itálii Josefa Kašpara se zatím podařilo zachránit zhruba 200 lidí. Je možné, že mezi cestujícími jsou také Češi - informace italských a řeckých úřadů se ale různí. Po dvou osobách se pátrá v rozbouřeném moři, vzhledem k zimním teplotám vody v ní ale nelze bez rychlé záchrany dlouho přežít.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu, sdělil představitel pobřežní stráže. Oheň vypukl v 06:00 (05:00 SEČ) na palubě vyhrazené pro automobily, ale rychle se rozšířil do dalších částí plavidla.  

Podle prozatímních informací z řeckého ministerstva námořnictva tam nejspíš pluli i Češi. „Deset českých občanů by mělo být na lodi. Je to neoficiálně, na úřad, na ambasádu nic nepřišlo,“ řekla ČT konzulka zastupitelského úřadu v Athénách Blanka Kováčová. Koordinaci záchranné akce ale řídí Itálie. Její úřady daly českému velvyslanectví jinou informaci. „Dle údajů italské pobřežní policie na seznamu cestujících není žádný český občan,“ řekla ČT konzulární referentka zastupitelského úřadu v Římě Markéta Iannelli.

Zatím první ohlášenou obětí je muž, který podle záchranářů zřejmě zahynul poté, co skočil z paluby. Jeho národnost není známa. Podle řeckého ministerstva pro námořní dopravu muž dopadl na jinou palubu. Nedaleko těla prý záchranáři nalezli ještě zraněnou ženu, kterou transportovali do italské nemocnice.

Záchranná operace očima řeckého novináře. Podívejte se na fotografie z místa.

Ferry on Fire off Greece; Rescue Operation for 411 Passengers [Photos] pic.twitter.com/TqcxmXhjT0

Po počátečních rozporných informacích se údaje o lidech na lodi ustálily na 423 cestujících a 55 členech posádky. Mezi pasažéry je 268 Řeků, ale také Francouzi, Němci, Nizozemci, Italové, Rakušané a Turci. Mnozí z nich jsou podle všeho řidiči kamionů. Posádku prý tvoří 22 Italů a 33 Řeků. Počet vozidel v útrobách trajektu se pohybuje mezi 195 a 222.

Kapitán kvůli postupujícím plamenům nařídil opuštění lodi. Podle posledních zpráv bylo zachráněno asi 200 pasažérů, kteří se dostali na záchranné plavidlo. Kvůli rozbouřenému moři ale jen menší část dokázala přejít na stabilní kontejnerovou loď Spirit of Piraeus.

Svědectví některých cestujících přes mobilní telefony:

  • „Pokusili se spustit záchranné čluny, ale všichni se na ně nedostaneme. Není tu žádná koordinace.“
  • „Je tma, vnitřek lodi je v plamenech. Jsme na můstku, vidíme připlouvat nějakou loď… Otevřeli jsme bedny a dostali záchranné vesty, snažíme se zachránit se.“

Hořící loď je bouřkou unášena k albánskému pobřeží

Záchranná operace probíhá za „obzvláště těžkých a komplikovaných podmínek“, konstatovalo řecké ministerstvo pro námořní dopravu. V oblasti je prý prudký déšť s krupobitím a síla větrů dosahuje desátého stupně na dvanáctistupňové Beaufortově škále. Desátý stupeň mimo jiné znamená velmi vysoké vlny a tvoření vodní tříště, která snižuje viditelnost.

Podle spolupracovnice ČT Soni Dorňákové Stamu se pátrá po dvou osobách v rozbouřeném moři. Vzhledem k zimním teplotám vody nelze bez rychlé záchrany dlouho přežít. Na záchranné operaci se podílejí rovněž italské a albánské úřady. V oblasti je sedm dalších lodí a na pomoc byl vyslán i záchranný vrtulník a pátrací letoun C-130.

  • Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČT v Řecku: "Hledají se údajně dvě osoby, které se mají vyskytovat v obrovských vlnách v moři. Dva cestující uvízli ve skluzavce do záchranného člunu… Počasí v oblasti je velice bouřlivé, fouká tam obrovský vítr, jsou tam šest až osm metrů vysoké vlny. Ve chvíli, kdy ta loď je nezvladatelná a nemá motor, se chová jako skořápka ve vlnách."
  • Karel Zeman, kapitán dálné námořní plavby: „Vzhledem k tomu, že ten incident se stal poměrně nedávno po vyplutí a ještě na začátku Otrantského průlivu, tak je šance, že evakuace proběhne během tohoto světlého dne. Do soumraku by se to všechno mohlo podařit… Na transportní lodi, kde je posádka cvičená, opustí loď během 30 minut. Tady, když jsou tam děti, ženy, to samozřejmě nejde.“

150 people rescued from burning ferry traveling from Greece to eastern Italy http://t.co/p86RPtCGTI pic.twitter.com/Wz2KXA2kGo

Itálie zažívá na vodě smolný den

Kromě požáru italského trajektu poblíž řeckého ostrova Korfu se navíc dopoledne nedaleko severoitalského přístavního města Ravenna srazily dvě nákladní lodě. Jedna z nich, turecké obchodní plavidlo, se přitom potopila. Podle agentury APA je potopenou lodí turecký tanker. Druhým účastníkem kolize je loď plující pod vlajkou Belize. Ke kolizi došlo asi dvě námořní míle (3,6 kilometru) před vjezdem do ravennského přístavu. Zatímco jedna loď přístav opouštěla, druhá do něj mířila.

Na obou plavidlech bylo podle italské agentury ANSA 11 členů posádky. Srážka si vyžádala nejméně dvě oběti, další čtyři členové posádky se pohřešují. Záchranné práce po celý den ztěžovalo nepříznivé počasí. Pátrání bylo kvůli tmě přerušeno.

Vydáno pod