Soud se zastal vězeňských dozorců ve sporu o proplácení obědových přestávek

Události v regionech: Soud se zastal vězeňských dozorců (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Praze přiznal vězeňským dozorcům právo na proplácení přestávek. Dal za pravdu dozorcům z věznice ve Vinařicích u Kladna, že obědová pauza, při níž je nemá kdo vystřídat, by se jim měla započítávat do pracovní doby. Rozsudek může být precedenční pro tisíce vězeňských dozorců v celém Česku. Na advokáta Zdeňka Honzíka, který vinařické strážce zastupoval, už se obrátilo asi čtrnáct set dalších dozorců.

Devět desítek strážníků a dozorců, většinou z Vinařic na Kladensku, se kvůli proplácení přestávek na oběd obrátilo na soud. U toho plzeňského ale loni neuspěli.

Mimo věznici si na jídlo zajít nemůžou. „Máme daný minimální počet lidí, který musí být obsazen. Tím, že by člověk opustil svoje strážní stanoviště nebo dozorčí, by porušil zákon,“ popsal jeden ze strážných ve věznici Vinařice. 

„V okamžiku, kdy by ve věznici cokoliv nastalo, jakákoli mimořádná situace, teoreticky je pro ně příslušník nedosažitelný. To znamená, že je ohrožená nejenom bezpečnost věznice, ale i bezpečnost společnosti,“ uvedl advokát Zdeněk Honzík.

Krajský soud v Praze je teď podpořil, když problém s přestávkami vrátil Vězeňské službě znovu k projednání. „Měly by se započítávat do pracovní doby,“ požaduje Honzík.

Vězeňská služba argumentuje hospodárností

„Vězeňská služba nikdy neměla a nemá zájem své příslušníky jakkoli krátit na jejich právech, zároveň je povinna zodpovědně hospodařit se svěřenými prostředky,“ okomentovala vrchní komisařka a mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Podobnou žalobu zvažuje asi 60 dozorců i z věznice v Kynšperku nad Ohří. Z celé republiky se jich ale na advokáta obrátilo kolem čtrnácti set. „Jak se stane toto rozhodnutí pravomocné, tak fakticky bude závazným precedentem pro rozhodování všech ostatních soudů. U každého příslušníka budeme říkat kolem 140 až 150 tisíc,“ řekl advokát.

Náklady na polední pauzy by pak všem dozorcům musel hradit stát. Ministerstvo spravedlnosti se zatím k celé věci vyjadřovat nechce. Vězeňská služba je ale v takovém případě připravená postupovat podle rozhodnutí soudů.