Chtěla jsem se dotknout příběhů těch lidí, říká o pomoci uprchlíkům muzikálová herečka

Události: Individuální pomoc uprchlíkům (zdroj: ČT24)

V pandemii mnozí herci přišli o práci a k tomu prožívají další nejistou sezonu. Přesto se někteří pustili do pomoci uprchlíkům. Třeba herečka Barbara Chybová hledá bydlení několika rodinám a řeší jejich začlenění do společnosti.

Ráno herečka odjíždí z Prahy na Jičínsko, kde na své chatě ubytovala Lýdiji, která prožila těžkou cestu vlakem z Kyjeva. Navíc ženě našla díky obci Dřevěnice práci a školku pro syna. „Můžu všechno, mám práci, dům, mám klidné nebe nad hlavou. Chtěla bych takové i na Ukrajině,“ popsala Lýdija.

„Mně nestačilo jen poslat peníze a vytřídit šatník, chtěla jsem se dotknout příběhů těch lidí,“ vysvětlila Chybová. 

Barbara je muzikálová herečka. Sama si prošla krizí, když se kvůli covidu zavřela divadla a měla málo práce. „Mě to nakoplo spíš tak, že my jsme se neměli dobře, teď se oni nemají dobře, tak jim pojďme pomoct,“ popsala.

Momentálně pomáhá další rodině, která žije nedaleko v kempu, vystěhovat se ale musí do 30. dubna. Devítičlennou skupinu proto pozvala do kavárny. Společně probírají další bydlení a práci, zatím ale nejsou úspěšní. Podle svých slov budou vděční za každou pomoc. Do Česka přišli na konci března z města Buča.

„Nedokážu pochopit, jak člověk může dělat takové hrozné věci,“ řekla ukrajinská uprchlice Ludmyla Mytsyk.

Paní Ludmyla vzpomíná na Buču jako na krásné místo. Pracovala tam jako textilní designérka. „Potřebujeme práci, nemůžeme jen tak sedět,“ dodala.

 „Je to oříšek. Včera nám dopadla rodina, která má sedm dětí a jsou tady jako pár, protože pustí otce z Ukrajiny, když má víc než tři děti. Ty jsme ubytovali na farmě,“ řekla Chybová.

Kromě hraní teď umělkyně hlavně hledá pomoc pro uprchlíky přes sociální sítě. Ráda by našla také organizaci, do které by se zapojila profesionálně.