Úřady začaly vydávat voličské průkazy, požádat o ně lze osobně i písemně

Obecní úřady začaly ve čtvrtek vydávat voličské průkazy zájemcům, kteří budou hlasovat mimo domovskou obec. O tento průkaz pro první volební kolo musejí voliči požádat písemně do 6. ledna, osobně nejpozději 11. ledna. Nejpozději ve čtvrtek musely také obce na úředních vývěskách oznámit adresy volebních místností, kde si lidé budou v polovině ledna vybírat budoucího prezidenta.

S voličským průkazem je možné hlasovat ve kterékoli ze zhruba patnácti tisíc volebních místností v Česku i v zahraničí. Průkaz budou moci od zastupitelských úřadů dostat i Češi žijící v zahraničí, kteří nebudou v době voleb v původní vlasti. K prezidentským volbám na ambasádách se letos podle ministerstva zahraničí zaregistrovalo 14 370 lidí. 

Značný zájem o vydání voličského průkazu ve čtvrtek zaznamenali například úředníci na opavském magistrátu. Ráno evidovali zhruba dvě stě písemných žádostí a další v průběhu dne přibývaly. Jen během dopoledne si osobně pro voličský průkaz přišlo zhruba šedesát zájemců, řekla Martina Věntusová, která má na starosti přípravu voleb. Podle ní úřad ale s podobným zájmem počítal.

„My jsme to čekali. Například studenti jsou teď doma, takže si to přišli vyřídit osobně. Je to pro ně i jistější, protože přece jen na poště to může někde zůstat nebo se něco může stát, takhle to dostanou přímo do ruky. Jen to nesmí ztratit, protože se nesmí vydávat duplikát,“ upozornila Věntusová.

Naopak mluvčí městské části Praha 4 Jiří Bigas sdělil, že úřad očekává vyšší zájem lidí o volební průkazy až v lednu. Radnice v hlavním městě, stejně jako v dalších městech a obcích v Česku, zároveň již na úředních deskách zveřejnily seznamy volebních místností, kde si lidé budou moci v lednu vybírat hlavu státu.

Volit mohou i Češi v zahraničí

Adresy volebních místností se většinou nemění, bývají obvykle ve školách, na obecních úřadech a v dalších veřejných prostorách. Například v Bělé na Havlíčkobrodsku ale lidé léta hlasovali v objektu autobusové čekárny, v Nové Olešce na Děčínsku zase chodili volit do obývacího pokoje jednoho z místních domů.

Voličský průkaz opravňuje k účasti na hlasování v kterékoli české volební místnosti. Volič průkaz odevzdává volební komisi, což zabrání možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Do těchto seznamů se týden před volbami dostanou i ti, kteří jsou v příslušném městě v nemocnici, sanatoriu či domově důchodců, případně ve věznici. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si však měli ti, kdo se během letošního roku přestěhovali.

O voličský průkaz mohou požádat také Češi žijící v zahraničí, kteří ve volebních dnech nebudou v dosahu svého zastupitelského úřadu, ale vrátí se třeba do Česka. Tito Češi o průkaz požádají na českém velvyslanectví v zemi svého bydliště, pokud jsou tímto úřadem vedeni v takzvaném zvláštním seznamu voličů.