Koronavirus se dostal i do základního tábora Mount Everestu. Nepálská vláda ho přesto odmítá zavřít

Události: Nepálská vláda popírá, že by se v táboře Mount Everestu šířila epidemie (zdroj: ČT24)

Nepálská vláda dál popírá, že by se v základním táboře Mount Everestu šířila epidemie covidu-19. Rakouský horský vůdce přitom mluví až o stovce nakažených. Úřady přesto odmítají místo uzavřít – už druhý rok po sobě by Nepál přišel o zásadní zdroj příjmů.

Stanové městečko 5300 metrů nad mořem je místem, kde horolezci a šerpové čekají na vhodné počasí a nabírají sílu k výstupu na nejvyšší horu světa. „Dosud máme v základním táboře Everest potvrzeno lékaři, nemocnicemi a pojišťovnami asi sto případů nákazy,“ uvádí rakouský horský vůdce Lukas Furtenbach.

Rakušan Lukas měl s výpravou vyrazit na vrchol 15. května. Jenže testy prokázaly nákazu u sedmi členů jeho expedice. Vzhledem k tomu, že kašel slyšel i z mnoha okolních stanů, okamžitě se s celým týmem vrátil do nepálské metropole. Většina ostatních výprav se ale snu o dosažení proslulé osmitisícovky nechce vzdát.

První nakažený koronavirem se v základním táboře objevil koncem dubna. Nora Erlenda Nesse tehdy vrtulník přepravil přímo do nemocnice. Navzdory tomu nepálské úřady stále tvrdí, že na Everestu oficiálně nezaznamenaly jediný covidový případ.

V sedle se tuto sezonu, která končí za týden, vystřídalo 1300 lidí. Povolení k výstupu na vrchol letos dostalo rekordních 408 výprav. Jen za to Nepál vybral přes čtyři miliony dolarů. Loni kvůli uzávěře nic. Cestovní ruch přitom tvoří zhruba desetinu příjmů jedné z nejchudších zemí světa. Pro úřady je to dostatečný důvod k přehlížení nakažených v jednom táboře.