Slovensko má chaos v potvrzeních o očkování. I proto vypadlo z dohody o volném cestování

Slovenska se netýká dohoda o volném cestování, kterou minulý týden uzavřelo pět středoevropských zemí včetně Česka, i kvůli nejednotnosti v potvrzeních o očkování proti covidu-19. Informoval o tom v pondělí web deníku Sme. Podle nedělních informací Slovensko o podmínkách stále jedná. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v neděli uvedl, že by se o účasti Slovenska mělo rozhodnout tento týden.

Pět středoevropských zemí – Česko, Německo, Rakousko, Polsko a Maďarsko – se dohodly, že si budou vzájemně uznávat očkovací certifikáty k vakcínám proti covidu-19. Hranice mohou překračovat lidé, kteří mají alespoň 22 dní po první dávce. Opatření by mělo ulehčit občanům dotčených zemí cestování, než bude hotový celounijní očkovací pas.

Český ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že se v této souvislosti jedná i se Slovenskem. Když ale opatření nabylo v sobotu 15. května účinnosti, Slovensko jeho součástí nebylo.

S razítkem či bez podpisu, s kódem i bez něj

Podle webu Sme je důvodem i chaos v potvrzeních o očkování proti covidu-19. Zatímco Česko má jednotné certifikáty a Maďarsko očkovací průkazy, na Slovensku dostávají vakcinovaní potvrzení v různé podobě. Někdo tak má potvrzení s razítkem nemocnice, jiný jen malý papírek popsaný čtyřmi větami, píše Sme.

Někteří pacienti podle webu popisují, že jim lékaři odmítli potvrzení podepsat, další uvádějí, že dostali jiný dokument po první a jiný po druhé dávce, přičemž poprvé potvrzení bylo s QR kódem a podruhé nikoliv.

Problém s nejednotnými certifikáty přiznává i ministerstvo zahraničí. „Nejprve musíme zabezpečit, aby Slovensko vydávalo národní očkovací certifikáty v jednotné podobě,“ uvedl šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok minulý týden v Bratislavě po jednání ministrů zahraničí středoevropských zemí.

Šéf české diplomacie Kulhánek v neděli uvedl, že rozhodnutí ohledně začlenění Slovenska do dohody čeká tento týden s tím, že jej má spíše za formalitu.

Zpravodaj ČT Dolanský: Začíná poslední fáze vyjednávání o unijním zeleném pasu (zdroj: ČT24)

Slovensko opět červené

Česká republika zařadila Slovensko od pondělí opět mezi země v červené kategorii, tedy s vysokým rizikem nákazy. Při návratu je nutné podstoupit test ještě před vstupem na území Česka v případě, že člověk použije veřejnou dopravu (antigenní test maximálně 24 hodin a PCR test nejvýše 72 hodin před zahájením cesty). Pokud člověk využil individuální dopravu, je PCR test nutné absolvovat nejpozději pátý den po návratu. Do té doby musejí být lidé v samoizolaci.

Pro vstup do Česka ze Slovenska je pak nutný buď negativní antigenní test ne starší než 24 hodin, nebo negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Povinné je i vyplnění příjezdového formuláře, který je třeba poslat příslušné krajské hygienické stanici. V platnosti zůstává i povinná karanténa, kterou je možné do pěti dnů ukončit negativním výsledkem dalšího PCR testu na vlastní náklady.

Podle státního tajemníka slovenského ministerstva zahraničí Martina Kluse (SaS) je opětovné zařazení Slovenska mezi červené země jen dočasné. „Je to způsobeno metodikou a daty Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí, z nichž česká strana vychází. A tam je Slovensko v jednom z parametrů stále ještě v červené kategorii,“ uvedl podle webu Pravda.sk Klus ve svém profilu na sociální síti. Změnu proto považuje jen za dočasnou záležitost.