Evropská komise chystá očkovací pasy. Ty by měly usnadnit letní cestování

Události: Očkovací pasy (zdroj: ČT24)

Evropská komise ve středu představí takzvaný unijní očkovací pas. Pro občany sedmadvacítky by měl být zdarma k dispozici do konce června – před hlavní sezonou dovolených. V elektronické nebo tištěné verzi má usnadnit volný pohyb mezi unijními státy.

K volnému cestování by měl již brzy posloužit jednotný unijní certifikát neboli očkovací pas. Ten doloží, že jeho držitel vakcínu dostal, má negativní test nebo se z covidu už zotavil.

„Ten certifikát popíše faktickou situaci. A tím umožní jednotlivým státům zavést pravidla pro usnadnění volného pohybu v rámci EU,“ vysvětluje mluvčí komise Eric Mamer.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) čeká, zda Komise přijde s návrhem, odkdy by tento nástroj mohl být používán a spuštěn. Odhaduje ale, že to bude až konec jara či začátek léta. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou očkovací pasy dobrá věc, je ale potřeba dohody na úrovni všech členských států Evropské unie.

Řeší se význam Sputniku

Návrh počítá i s možností, že země EU mohou v rámci pasu uznávat i Unií dosud neschválené vakcíny, jako je ruský Sputnik nebo čínský Sinopharm. Pokud to neprojde, museli by se jimi naočkovaní lidé při cestování prokázat negativním testem nebo jít do karantény.

Kolem samotného očkovacího pasu nepanuje v Evropě jednota. Proti jsou od začátku třeba Francouzi a skeptičtí jsou také Němci. Vadí jim, že by mohly vzniknout dvě kategorie občanů EU. Na druhou stranu jižní státy, jako je Řecko nebo Španělsko, které jsou závislé na turistickém ruchu, na těchto pasech trvají.

Řada cestovních kanceláří zdůrazňuje, že pro cestování i po zavedení evropského očkovacího průkazu musí zůstat dostupná alternativa. Například ve formě negativního testu. Část lidí se totiž nemůže očkovat ze zdravotních důvodů. A organizátoři se obávají, že větší množství lidí nedostane vakcínu, protože na ně ještě nepřijde řada.

„Cestovní kanceláře po žádném očkovacím pasu nevolají, cestovní kanceláře volají po tom, aby byla nastavena jednotná pravidla, která nebudou pro lidi restriktivní víc, než je potřeba,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.